Καρκίνος του δέρματος: Οι τροφές που φρενάρουν τον κίνδυνο

Το δέρμα αποτελεί «παράθυρο» για τη γενική υγεία. Μέσω αυτού που οι γιατροί αποκαλούν «άξονας εντέρου-εγκεφάλου-δέρματος», το δέρμα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το πεπτικό.

Γι’ αυτό και το «κλειδί» για την υγεία του δέρματος βρίσκεται στην ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο

Ό,τι τρώτε λοιπόν μπορεί να έχει ισχυρή επίδραση στην όψη της επιδερμίδας σας.

Μελέτη του 2015 έδειξε ότι τα αντιοξειδωτικά των τροφών μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της δημιουργίας βλαβών στο DNA και την καρκινογένεση λόγω της UV ακτινοβολίας.

Δείτε ποιες τροφές περιλαμβάνει το μενού για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος:

Βρόμη: Ξεχάστε τα τοστ, τα κρουασάν και τις άλλες γλυκές απολαύσεις στο πρωινό, καθώς έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και μετατρέπονται γρήγορα σε σάκχαρο. Οι τροφές με ζάχαρη δεν είναι φιλικές προς το δέρμα, επειδή απελευθερώνουν τον ινσουλινόμορφο αυξητικό παράγοντα (IGF-1), μια πρωτεΐνη που λειτουργεί ως ορμόνη και διεγείρει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Τα πολύ υψηλά επίπεδα IGF-1 επιταχύνουν τη δημιουργία φλεγμονής και προκαλούν ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι δερματικές παθήσεις. Η βρόμη είναι η καλύτερη επιλογή για το πρωινό επειδή έχει χαμηλό γλυκαιμκό δείκτη, ενώ σύμφωνα με κάποιες μελέτες προλαμβάνει τον καρκίνο.

Γιαούρτι: Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η σύνθεση του μικροβιώματος της επιδερμίδας, η ισορροπία των «καλών» και «κακών» βακτηρίων, προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα μοναδικό στέλεχος βακτηρίων του δέρματος παράγει μια χημική ουσία που σκοτώνει διάφορα είδη καρκινικών κυττάρων. Επειδή το μικροβίωμα του δέρματος συνδέεται με αυτό του εντέρου , οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση προβιοτικών, τα οποία βρίσκονται στο γιαούρτι για να ενισχύσετε τα καλά βακτήρια του εντέρου.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα...

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα