Κορονοϊός: Κοκτέιλ φαρμάκων για αντιμετώπιση του ιού και εντός σπιτιού

Ειδικό φαρμακευτικό κοκτέιλ θα χορηγηθεί και σε ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονται στο σπίτι και όχι στο νοσοκομείο, ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ειδικότερα πρόκειται για ένα σχήμα φαρμάκων, το οποίο επέλεξε η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προκειμένου να χορηγηθεί τόσο σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία όσο και σε ασθενείς που βρίσκονται με έντονα συμπτώματα στο σπίτι. Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε ότι οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας αποφάσισαν να δίνεται το σχήμα των φαρμάκων με αυστηρές ενδείξεις σχετικά με την πληθυσμιακή ομάδα.

Γιατί πάρθηκε αυτή η απόφαση

Η επιλογή αυτή έγινε προκειμένου να αποσυμφορηθεί και το σύστημα υγείας, εφόσον οι ασθενείς που νοσούν μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι. Όσοι νοσηλεύονται στην οικία τους, θα πρέπει να εμπίπτουν σε ειδικά κριτήρια ενώ θα συμπληρώνουν και ένα ψηφιακό έντυπο ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Στις ομάδες αυτές που θα λάβουν το φαρμακευτικό κοκτέιλ που έχει επιλεγεί, θα ενταχθούν όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και πάσχουν από σοβαρό χρόνιο πρόβλημα υγείας και έχουν εμφανίσει τη νόσο του κορονοϊού, καθώς και όσοι κάνουν επαγγέλματα με σοβαρό κίνδυνο για τον κορονοϊό.

Ανάμεσα στα φάρμακα αναμένεται να είναι και η χλωροκίνη, η οποία χορηγείται ήδη σε νοσηλευόμενους ασθενείς σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα.

Προφυλακτική θεραπεία στο ΕΣΥ

Προφυλακτική θεραπεία στους εργαζόμενους θα ξεκινήσει σιγά σιγά να χορηγείται στο ΕΣΥ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είχε προαναγγείλει τη σχετική απόφαση η οποία είχε προκαλέσει αναστάτωση στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Όπως δήλωσε σήμερα, έχει επιλεγεί εκτός των άλλων να χορηγηθεί η χλωροκίνη στους εργαζόμενους στο ΕΣΥ πιθανώς σε συνδυασμό και με άλλα σκευάσματα τα οποία θα περιορίζουν μία φλεγμονή. Κάτι όμως που θα αποφασίσει οριστικά η αρμόδια επιτροπή των εμπειρογνωμόνων αύριο σε ειδική τηλεδιάσκεψη.

Η λήψη του φαρμακευτικού σχήματος θα είναι προαιρετική, ενώ όποια και να είναι η τελική επιλογή θα γίνει με ιδιαίτερη προσοχή και παρακολούθηση του προσωπικού για τυχόν παρενέργειες.

Το μόνο βέβαιον είναι πως το σχήμα που θα δοθεί θα είναι απολύτως ασφαλές σύμφωνα με τον κ.Τσιόδρα, ενώ θα χορηγηθεί σε όποιον το επιθυμεί για 8 με 12 εβδομάδες όσο δηλαδή εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η κορύφωση της επιδημίας στη χώρα μας.

Εθνος

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα