Καρκίνος του μαστού: Τα 9 προειδοποιητικά σημάδια

Ο καρκίνος του μαστού είναι η μια από τις πιο κοινές μορφές της νόσου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι γιατροί συνιστούν τακτικούς ελέγχους για να εντοπιστεί εγκαίρως ο καρκίνος του μαστού και να αυξηθούν ραγδαία οι πιθανότητες επιβίωσης.

Ο καρκίνος του μαστού πλήττει κυρίως τις γυναίκες και μάλιστα εκείνες που είναι άνω των 50 ετών, αλλά και οι νεώτερες γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν όγκους στο στήθος. Επίσης, μπορεί να είναι πιο σπάνιο (περίπου ένας στους 1.000) αλλά και οι άντρες μπορεί να εκδηλώσουν καρκίνο στον μαστό.

Σύμφωνα με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), είναι ζωτικής σημασίας οι γυναίκες να ελέγχουν τακτικά το στήθος τους για τυχόν αλλαγές και να πηγαίνουν πάντα και άμεσα στον γιατρό τους για εξειδικευμένη εξέταση, αν αισθανθούν οποιαδήποτε αλλαγή στο στήθος τους.

Ο Michael Green, σύμβουλος ογκοπλαστικής χειρουργικής μαστού στην Ramsay Healthcare UK, υποστηρίζει: “Το θέμα είναι να γνωρίζει κανείς τι είναι φυσιολογικό για εκείνον και να μπορεί να εντοπίσει εγκαίρως τις οποιεσδήποτε αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών αλλαγών με την περίοδο της γυναίκας”.

Υπάρχουν εννέα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού, ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε και αν ανησυχείτε, επισκεφτείτε αμέσως τον γιατρό σας.

Διαβάστε ποια ειναι αυτά:

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα