Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση. Η ασθένεια που καθήλωσε τον Στίβεν Χόκινγκ

Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση. Η ασθένεια που καθήλωσε τον Στίβεν Χόκινγκ

Ο Στίβεν Χόκινγκ πέθανε σήμερα σε ηλικία 76 ετών και ο πλανήτης μας είναι αναμφισβήτητα πιο φτωχός χωρίς εκείνον. Εκτός από το σπινθηροβόλο του μυαλό, ο διάσημος αστροφυσικός επέδειξε σε όλη την πορεία της ζωής του θαυμαστή αντίσταση σε μια προοδευτικά παραλυτική και θανατηφόρο ασθένεια που τον χτύπησε από την ηλικία των 21 ετών.

Ο Στίβεν Χόκινγκ έπασχε από Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (Amyotrophic Lateral Sclerosis), πιο γνωστή και ως ALS, ή νόσος του Λου Γκέριγκ (Lou Gehrig’s Disease).

Σύμφωνα με την αμερικανική Ένωση για την ALS, μόνο τα μισά άτομα που πάσχουν από Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση ζουν τουλάχιστον τρία ή περισσότερα χρόνια μετά τη διάγνωση. Μόλις το 20% των ασθενών ζει περισσότερο από πέντε χρόνια και μόνο το 10% ξεπερνούν τα 10 χρόνια ζωής. Και όμως, ο Στίβεν Χόκινγκ συμπλήρωσε 52 χρόνια ζωής με την ασθένεια αυτή!

Αυτές οι πέντε τελευταίες δεκαετίες δεν ήταν εύκολες. Ο Στίβεν Χόκινγκ ήταν πλήρως ακινητοποιημένος σε μια μηχανοκίνητη αναπηρική πολυθρόνα και δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους περισσότερους από τους μυς του. Το 1985, ο Χόκινγκ έχασε την ικανότητα να μιλά και έκτοτε επικοινωνούσε πλήρως μόνο μέσω ενός συστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Τι είναι η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα