Μελομακάρονα σήμερα υπάρχουν πολλά. Κόκκινα, με επικάλυψη από λευκή ή μαύρη σοκολάτα, για vegan και ό,τι άλλον μπορεί να επιθυμήσει ο ουρανίσκος μας. Όμως, η κλασσική συνταγή παραμένει αξεπέραστη. Τραγανά μπισκοτάκια, μελωμένο έως τον πυρήνα τους, πασπαλισμένα με καρύδι και κανελογαρύφαλλα.
Υλικά για 40 – 50 μελομακάρονα:
- 1 ½ κούπα λάδι
- ½ κούπα μαγειρικό λίπος φυτικό ή ζωικό
- 1κούπα ζάχαρη
- ¾ κούπας χυμό πορτοκαλιού
- ¼ κούπας κονιάκ
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 2 κουταλιές ξύσμα πορτοκάλι
- 8 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι:
- 2 κούπες μέλι
- 2 κούπες ζάχαρη
- 2 κούπες νερό
Για το γαρνίρισμα:
- 1 ½ κούπας ψιλοκομμένα καρύδια
- 1 κουταλάκι κανέλλα
- ½ κουταλάκι γαρίφαλο
Tips:
- Τα ζεματιστά μελομακάρονα περιχύνονται με το αχνιστό σιρόπι ενώ βρίσκονται στις λαμαρίνες στις οποίες τα ψήσαμε.
- Αφού ρουφήξουν το σιρόπι από τη μία πλευρά, τα αναποδογυρίζουμε και περιμένουμε μέχρι το πρωί για να τα τοποθετήσουμε στις πιατέλες και να τα γαρνίρουμε.
Πηγή: .ieidiseis.gr