Γευστικά ροξάκια

Γευστικά ροξάκια

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

500γρ. αλεύρι, μαλακό

7γρ. μαγιά, ξερή

2 αυγά 

5γρ. μπέικιν πάουντερ

1/4 κουταλάκι του γλυκού βανίλια, εκχύλισμα

180γρ. γάλα χλιαρό

180γρ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. κακάο κοσκινισμένο

1/2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

1/2 κ.γ. κανέλα σκόνη

Για το σιρόπι

500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

700γρ. νερό

φλούδες από 1 λεμόνι

1 αστεροειδή γλυκάνισο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Σ’ ένα μπολ βάζουμε το γάλα και τη μαγιά και με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Καλό θα ήταν να αφήσουμε το μείγμα 10 λεπτά για να φουσκώσει η μαγιά.

2Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα στο κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το λάδι, τα αυγά, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το αλεύρι.

3Ανακατεύουμε με το γάντζο μέχρι να γίνει ένα σφιχτό ζυμάρι.

4Αδειάζουμε τη ζύμη πάνω στο πάγκο εργασίας και παίρνουμε το 1/3 της ζύμης. Την βάζουμε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε την κανέλα, την ζάχαρη και το κακάο. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει μια σοκολατένια ζύμη.

5Έπειτα χωρίζουμε την άσπρη ζύμη σε τρία κομμάτια και τη σοκολατένια ζύμη σε άλλα τρία. Με τη βοήθεια του πλάστη, ανοίγουμε σε ορθογώνιο σχήμα ένα κομμάτι λευκής ζύμης πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης σοκολατένιας και την πλάθουμε σε μπαστούνι πάχους 4εκ. Τυλίγουμε την άσπρη ζύμη σε ρολό με την σοκολατένια και κόβουμε κάθετα με ένα μαχαίρι σε φέτες πάχους 3εκ. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης.

6Τοποθετούμε τα ροξάκια σε ταψιά φούρνου που έχουμε απλώσει λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά περίπου.

7Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

8Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει μια βράση βράζουμε για 2 λεπτά ακόμα και αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

9Μόλις βγουν τα ροξάκια από το φούρνο τα βουτάμε κατευθείαν στο σιρόπι, τα αφήνουμε για 30 δευτερόλεπτα τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και σερβίρουμε.

 

Πηγή: giorgostsoulis.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα