Λουκέτο στο ΟΑΚΑ: Μεταφέρουν τον αθλητικό εξοπλισμό. Η ανακοίνωση του Παναθηναϊκού

Λουκέτο στο ΟΑΚΑ: Μεταφέρουν τον αθλητικό εξοπλισμό. Η ανακοίνωση του Παναθηναϊκού

Μετά την κυβερνητική απόφαση, την Παρασκευή (29/09), για κλείσιμο του Ολυμπιακού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου στο ΟΑΚΑ λόγω έλλειψης στατικότητας των στεγάστρων «Καλατράβα», φορτηγά μετέφεραν, το πρωί του Σαββάτου (30/09), τον αθλητικό εξοπλισμό από τις εγκαταστάσεις.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Κωνσταντίνος Σπυράκος, μίλησε στο OPEN και τόνισε τα εξής: «Η συνήθης τακτική σε τέτοια έργα είναι να γίνεται συνεχής παρακολούθηση και, μάλιστα, με βάση συγκεκριμένη διαδικασία. Η πρακτική λέει ότι γίνεται έλεγχος με διάφορες μεθόδους και μάλιστα υπάρχει τεχνολογία, με την οποία μπορείς να εντοπίσεις πού υπάρχει πρόβλημα και το μέγεθός του. Με αυτόν τον τρόπο παρεμβαίνεις προτού επιδεινωθεί και το επισκευάζεις γιατί αν δεν παρέμβεις άμεσα και το αφήσεις, με την πάροδο του χρόνου υπάρχει και μεγαλύτερη επιδείνωση και μεγαλύτερο κόστος».

Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε: «Έπρεπε οι έλεγχοι να γίνονται τακτικά εδώ και χρόνια. Οι φθορές, οι ελλείψεις κ.λπ. δεν έχουν φροντιστεί όπως θα έπρεπε και είναι ένα θέμα ευρύτερο των υποδομών. Σε άλλες χώρες υπάρχει αυστηρότερη παρακολούθηση και έλεγχος των υποδομών. Ευτυχώς, δεν είχαμε κάποιο ατύχημα από αυτό το γεγονός και πρέπει να μας γίνει μάθημα να αρχίσουμε να ψάχνουμε και σε άλλες κατασκευές. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στο ΟΑΚΑ και πρέπει να παρέμβουμε ώστε να είναι ασφαλής η χρήση του κτιρίου. Οπωσδήποτε το κόστος για την τοποθέτηση οργάνων παρακολούθησης είναι πολλαπλάσια μικρότερο αν δεν φροντίσεις να παρέμβεις έγκαιρα στα προβλήματα που διαπιστώνονται».

 
Η ανακοίνωση για το κλείσιμο του ΟΑΚΑ
Στην ανακοίνωσή της, την Παρασκευή (29/09), η διοίκηση του ΟΑΚΑ ανέφερε ότι οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση τονίζονται τα εξής: «Στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΙΠΕΔ για το έργο "Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών", παρελήφθη μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ. Στη μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας. Με βάση τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται από σήμερα (29/09) κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο».

        
Ακόμα, στην εν λόγω ανακοίνωση προστίθεται: «Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής μελέτης. Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων».

Στη συνέχεια, ακολούθησε η δήλωση του Γιάννη Βρούτση τονίζοντας ότι προέχει η ασφάλεια αθλητών και φιλάθλων.

«Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν ταχύτερα τα προβλήματα που ανέκυψαν στο ΟΑΚΑ. Πρώτιστο μέλημά μας ήταν και παραμένει η ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων», επισήμανε ο κ. Βρούτσης, ο οποίος τη Δευτέρα (02/10) θα προβεί σε ανακοινώσεις για τις περαιτέρω ενέργειες αντιμετώπισης των ζητημάτων που προκύπτουν στη λειτουργία της αθλητικής κοινότητας..

Η ανακοίνωση του Παναθηναϊκού
«Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη μελέτης για το στέγαστρο του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Ολυμπιακού Σταδίου, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από κατασκευής του δεν ανταποκρίνεται στα επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το στέγαστρο είχε κατασκευαστεί από τον Καλατράβα, εκ των κορυφαίων αρχιτεκτόνων στο είδος αυτών των κατασκευών και από την Cimolai, την κορυφαία εταιρία στον κόσμο σε σιδηρές κατασκευές, η οποία έχει κατασκευάσει τα σκέπαστρα των περισσότερων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών γηπέδων, ενώ στο έργο συμμετείχαν σπουδαιότατοι Έλληνες αρχιτέκτονες και μηχανικοί.

Υ.Γ. Θα είναι μάλλον τυχαίο γεγονός το χρονικό σημείο που δημοσιοποιείται μια μελέτη που ξεκίνησε το 2021, σε μια περίοδο που ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε στο συγκεκριμένο γήπεδο 120.000 θεατές…

 
Υ.Γ.1 Ρωτήθηκε σχετικά με τη μελέτη που συντάχθηκε, ο Καλατράβα και η εταιρία Cimolai;

 
Υ.Γ.2 Πριν από λίγο πληροφορηθήκαμε ότι η αρχική στατική μελέτη προέβλεπε πολύ βαριά τζάμια στην οροφή του στεγάστρου και τελικά αντ’ αυτών τοποθετήθηκαν πλεξιγκλάς/lexan, γιατί δεν προλάβαιναν το χρονοδιάγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Το στέγαστρο είχε κατασκευαστεί με προδιαγραφές να αντέχει το βάρος των τζαμιών, το οποίο είναι πολλαπλάσιο των lexan. Το γνωρίζουν αυτό αυτοί που έκαναν τη μελέτη στατικού ελέγχου; Περιμένουμε απαντήσεις/διευκρινίσεις».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα