Η Κλάρα Σούμαν τιμώμενο πρόσωπο στην Google

Τιμώμενο πρόσωπο στην Google σήμερα είναι η  Κλάρα Σούμαν , η Γερμανίδα πιανίστρια και συνθέτρια, σύζυγος του συνθέτη Ρόμπερτ Σούμαν και μητέρα 8 παιδιών.

Στο σημερινό της doodle η Google έχει ένα σκίτσο με την γυναίκα μουσικό ν απαίζει πιάνο, ενώ τα 8 της παιδιά την περιτριγυρίζουν.
Ο Friedrich Wieck, πατέρας της,  μερίμνησε ώστε η Κλάρα να παρακολουθήσει από νωρίς μαθήματα σύνθεσης. Τα μαθήματα αυτά βέβαια δεν ήταν πολύ εντατικά και στα πρώτα της έργα παρατηρήθηκε απουσία θεωρητικής υποδομής. Η σύνθεση πιθανότατα δεν ήταν στις προτεραιότητές της και γι' αυτό δεν συνέθεσε άλλα έργα μετά το 1856.

Η πρώτη της εμφάνιση στο κοινό έγινε το 1829, σε κομμάτι για τέσσερα χέρια, μαζί με μιά άλλη μαθήτρια. Έκτοτε έκανε πολλές περιοδείες στη Γερμανία και στο εξωτερικό.Καθοριστική για την εξέλιξη της ζωής της ήταν η γνωριμία της με τον Ρόμπερτ Σούμαν.
Το έργο της περιλαμβάνει:
Κοντσέρτο για πιάνο op.7 (1833-1835)Τρεις Romances για βιολί και πιάνο op. 22 Τρίο για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο op. 17Lieder με συνοδεία πιάνουπολλά κομμάτια για σόλο πιάνο, όπως romances, scherzi, παραλλαγές κ.α.
Παράλληλα δίδασκε πιάνο και εξέδιδε τις συνθέσεις του Σούμαν. Έδωσε την τελευταία της συναυλία σε ηλικία 71 ετών, το 1891. Πέθανε το 1896, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο.Αδιευκρίνιστη παραμένει η σχέση της με τον συνθέτη Γιοχάνες Μπραμς, μετά τον θάνατο του Σούμαν. Ο νεαρός Μπραμς γνώριζε το ζεύγος Σούμαν από το 1853 και ο Σούμαν είχε παρουσιάσει το έργο του στο μουσικό περιοδικό που διηύθυνε. Από το 1854 οι σχέσεις του Μπραμς με την Κλάρα έγιναν αρκετά στενές και όπως μαρτυρείτε από την αλληλογραφία τους, ο συνθέτης ήταν ερωτευμένος μαζί της.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα