Atlantic Diet: Το νέο διατροφικό trend που «ανταγωνίζεται» τη Μεσογειακή Διατροφή

Atlantic Diet: Το νέο διατροφικό trend που «ανταγωνίζεται» τη Μεσογειακή Διατροφή

Η Atlantic Diet φαίνεται να αποκτά όλο και μεγαλύτερη δημοφιλία.

Εκ πρώτης όψεως, η δίαιτα του Ατλαντικού (Atlantic Diet) μπορεί να φαίνεται σαν μια εκδοχή της μεσογειακής διατροφής με διαφορετική ονομασία, κάτι που είναι αλήθεια — αυτές οι δύο δίαιτες μοιάζουν πολύ από πολλές απόψεις.

Η δίαιτα του Ατλαντικού, όπως και η μεσογειακή διατροφή, περιλαμβάνει τέσσερις βασικές ιδέες, όπως υγιεινή διατροφή, σωματική δραστηριότητα, κοινωνικοποίηση και βιωσιμότητα, και υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι παρατείνει τη διάρκεια ζωής μειώνοντας τον κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τις επιπτώσεις στην υγεία της Atlantic Diet και πώς μπορείτε να την εφαρμόσετε στον τρόπο ζωής σας.

Τι είναι η υγιεινή διατροφή; 

Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες περιλαμβάνουν τρόφιμα φυτικής προέλευσης, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, έλαια που είναι πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ενώ είναι χαμηλές σε κορεσμένα και trans λιπαρά και ραφιναρισμένα πρόσθετα σάκχαρα.

Παραδείγματα των πιο γνωστών προτύπων υγιεινής διατροφής είναι η Μεσογειακή Διατροφή και η δίαιτα DASH. Συγκεκριμένα, η μεσογειακή διατροφή προέκυψε εξετάζοντας τις επιπτώσεις στην υγεία των διατροφικών προτύπων που εφαρμόζονται σε ορισμένες περιοχές και ενσωματώνονται στις τοπικές παραδόσεις. Για το λόγο αυτό, περιλαμβάνει πολλά συστατικά που επηρεάζουν όχι μόνο τη διατροφή αλλά και τον τρόπο ζωής, όπως η σωματική δραστηριότητα και η κοινωνική ζωή.

Τι είναι η δίαιτα του Ατλαντικού (Atlantic Diet)

Η Atlantic Diet ένα μοντέλο διατροφής που συναντάμε στη βόρεια Πορτογαλία, αλλά και στη βορειοδυτική Ισπανία. Η διατροφή του Ατλαντικού είναι πλούσια σε ψάρια, κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά, όσπρια, πατάτες και ψωμί ολικής αλέσεως και μπορεί να περιλαμβάνει μέτρια κατανάλωση κρασιού.

Υπάρχουν μερικές θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ της ατλαντικής διατροφής και της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής. Πρώτον, σε αντίθεση με τη μεσογειακή διατροφή, η δίαιτα του Ατλαντικού περιλαμβάνει μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Δεύτερον, το ελαιόλαδο δεν αποτελεί το σημαντικότερο συστατικό της διατροφής του Ατλαντικού, ενώ είναι η κύρια πηγή λίπους της μεσογειακής διατροφής.

Ωστόσο, τα πιο σημαντικά κοινά σημεία τους είναι η υψηλή πρόσληψη λαχανικών και μη επεξεργασμένων τροφίμων και η μέτρια κατανάλωση κρασιού κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Λαμβάνοντας υπόψη τις ομοιότητες του τρόπου ζωής, είναι και οι δύο γαστρονομικές συνήθειες πολιτισμών που συνδέουν το φαγητό με την κοινωνικοποίηση και το να περνάμε καλά με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Και στις δύο περιπτώσεις, η σωματική δραστηριότητα περιλαμβάνεται στην καθημερινή ρουτίνα.

Η επιστήμη πίσω από τα οφέλη της Atlantic Diet

Κάποιες επιστημονικές μελέτες για την Atlantic Diet αποκαλύπτουν τα οφέλη αυτής της δίαιτας και του τρόπου ζωής στην υγεία. Σε μια μελέτη που εξέτασε τη σχέση μεταξύ της διατροφής του Ατλαντικού και της θνησιμότητας από κάθε αιτία, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας ήταν χαμηλότερος στον πληθυσμό που ακολουθούσε τη δίαιτα του Ατλαντικού.

Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα από όλες τις χώρες της νότιας, κεντρικής, ανατολικής και δυτικής Ευρώπης αποκάλυψαν ότι η τήρηση της διατροφής του Ατλαντικού συσχετίστηκε με χαμηλότερη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, καρδιαγγειακά και καρκίνο.

Ομοίως, μια άλλη μελέτη επικεντρώθηκε στην τήρηση της διατροφής του Ατλαντικού και στις μετρήσεις δεικτών καρδιαγγειακού κινδύνου για τον εντοπισμό του προφίλ υγείας. Διαπιστώθηκε ότι η δίαιτα του Ατλαντικού σχετίζεται με χαμηλή C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, τον κύριο φλεγμονώδη δείκτη του σώματός μας, χαμηλά τριγλυκερίδια πλάσματος, χαμηλή αντίστασης στην ινσουλίνη (HOMA-IR) και χαμηλή συστολική αρτηριακή πίεση. Αυτά τα αποτελέσματα τονίζουν πώς η δίαιτα του Ατλαντικού μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πώς να εφαρμόσετε τη διατροφή και τον τρόπο ζωής του Ατλαντικού

Τώρα, ας φανταστούμε πώς θα ήταν να τρώτε τη δίαιτα του Ατλαντικού για μια μέρα. Πρώτα απ' όλα, αν μιλάμε για κουλτούρα του Ατλαντικού, μπορεί να ξυπνήσεις το πρωί και να κάνεις μια μικρή βόλτα. Αυτή η βόλτα μπορεί να είναι για να πάρετε λίγο παραθαλάσσιο αέρα ή, ίσως, να πάτε στις τοπικές αγορές. Μπορείτε να πάρετε το πρωινό φτιάχνοντας ένα τοστ ολικής αλέσεως με αβοκάντο και καπνιστό σολομό.

Ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής του Ατλαντικού είναι η κοινωνικοποίηση. Επομένως, μπορείτε να συναντήσετε έναν φίλο για μεσημεριανό γεύμα και να φάτε ψητό σκουμπρί ή σαρδέλες με σαλάτα κινόα και ανάμεικτα λαχανικά.

Μετά, μπορείτε να πάτε για τρέξιμο δίπλα στην παραλία ή, αν ο καιρός είναι καλός, να κολυμπήσετε πριν πάτε στο σπίτι για δείπνο. Για δείπνο, όλη η οικογένεια μαζεύεται στο τραπέζι και μπορείτε να φάτε ψητή μπριζόλα με μαρινάδα λεμονιού και μυρωδικών, ψητές γλυκοπατάτες και ανάμεικτη πράσινη σαλάτα με ντομάτες. Μπορείτε να πιείτε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί με το γεύμα σας. Μετά το γεύμα, μπορείτε να συνεχίσετε τις οικογενειακές σας συζητήσεις ή να παρακολουθήσετε μια διασκεδαστική ταινία ενώ έχετε ένα σνακ με ανάμεικτα μούρα ή εσπεριδοειδή.;

Τέλος θα ήθελα να προσθέσω πως αυτό το διατροφικό πρότυπο συνδέεται συνήθως με χώρες και περιοχές που συνορεύουν με τον Ατλαντικό Ωκεανό. Γι αυτό εάν η περιοχή στην οποία ζείτε και η πρόσβαση σε τρόφιμα (όπως φρέσκα θαλασσινά) το επιτρέπει, μπορείτε να συμπεριλάβετε τη διατροφή του Ατλαντικού στον τρόπο ζωής σας. Εξάλλου κάθε διατροφικό πρότυπο που περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, θαλασσινά, μη επεξεργασμένες ζωικές τροφές και υγιή λίπη συμβάλλει στην υγεία μας.

 Πηγή: jenny.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα