Έτσι δημιουργούνται οι χαρακτηριστικές τρύπες του τυριού έμενταλ

Έτσι δημιουργούνται οι χαρακτηριστικές τρύπες του τυριού έμενταλ

Οι περισσότεροι το έχουν δοκιμάσει. Το έμενταλ είναι ένα κίτρινο ημίσκληρο τυρί από γάλα αγελάδας, το οποίο προέρχεται από την περιοχή γύρω από το Έμενταλ (κοιλάδα του Έμμε) στο Καντόνι της Βέρνης, στην Ελβετία.

Η παραγωγή του τυριού έμενταλ ξεκίνησε πριν από 200 χρόνια. Πλέον παρασκευάζεται σε διάφορες περιοχές της Ελβετίας και έχει προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Πολλές φορές αναφέρεται απλά ως ελβετικό τυρί, ενώ διαθέτει γλυκιά, αλλά όχι πολύ έντονη, γεύση και φυσικά χαρακτηρίζεται από τις χαρακτηριστικές τρύπες στο "σώμα" του.

Οι τρύπες του τυριού δημιουργούνται εξαιτίας μια αντίδρασης βακτηρίων. Μετά από ένα μήνα αποθήκευσης, ένα είδος βακτηρίων, το Προπιονιβακτήριο του Φρόιντενραϊχ, καταναλώνει γαλακτικό οξύ και απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φυσαλίδες.

Οι φυσαλίδες παγιδεύονται στο τοίχωμα του τυριού, με αποτέλεσμα να σχηματίζουν τρύπες. Άλλο ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό του έμενταλ είναι το μέγεθός του, καθώς υπάρχουν καλούπια, στα οποία αποθηκεύεται που έχουν διάμετρο από 80 εκατοστά έως ένα μέτρο.

 

e-daily

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα