Όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή την αμήχανη στιγμή: έχεις διαλέξει το κατάλληλο κρασί, οι καλεσμένοι περιμένουν, αλλά… το τιρμπουσόν δεν είναι πουθενά και ας έχεις φάει τον τόπο.
Πριν απελπιστείς, άνοιξε το συρτάρι με τα εργαλεία. Γιατί με μια απλή βίδα και μια πένσα, μπορείς να ανοίξεις το κρασί σου σαν επαγγελματίας.
Βρες μια βίδα περίπου 5 εκατοστών
Απόφυγε τις σκουριασμένες ή στραβές βίδες. Θες μια καθαρή, ίσια βίδα για λόγους υγιεινής και ασφάλειας.
Βίδωσε τη στο φελλό με το χέρι ή κατσαβίδι
Περίστρεψέ τη στο κέντρο του φελλού μέχρι να εξέχει περίπου 1 εκ.
Πιάσε τη με την πένσα ή ένα σφυρί με νύχι.
Τράβηξε τον φελλό σταθερά προς τα πάνω. Μη βιάζεσαι! Το κλειδί είναι η σταθερή, συνεχής δύναμη.
Σταθεροποίησε καλά το μπουκάλι.
Βάλε το σε μια επίπεδη επιφάνεια (τραπέζι, πάγκο). Κράτα το σφιχτά για να μην γλιστρήσει όταν τραβάς.
Σέρβιρε και απόλαυσε υπεύθυνα.
Πριν σερβίρεις, έλεγξε τον φελλό για υπολείμματα ή σκόνη από τη βίδα.
Tip: Μην δοκιμάσεις ποτέ να πιέσεις τον φελλό προς τα μέσα – μπορεί να πιτσιλίσει ή να σπάσει το γυαλί.
Προσοχή στην ασφάλεια:
-Ποτέ μην χρησιμοποιείς σκουριασμένη βίδα, γιατί μπορεί να μολύνει το κρασί.
-Απόφυγε έντονες κινήσεις ή χτυπήματα στο μπουκάλι – υπάρχει κίνδυνος να ραγίσει ή να σπάσει.
-Μην στρίβεις τον φελλό κατά την εξαγωγή – τράβα μόνο ευθεία προς τα πάνω.
Η έλλειψη τιρμπουσόν δεν σημαίνει ότι η βραδιά σου θα καταστραφεί. Με λίγη ευρηματικότητα και ένα απλό εργαλείο, μπορείς να απολαύσεις το αγαπημένο σου κρασί χωρίς δράματα.
Η σωστή τεχνική και λίγη προσοχή είναι το μόνο που χρειάζεται για να σώσεις τη στιγμή – και να κερδίσεις τις εντυπώσεις.
Πηγή: e-howto.gr
Διαβάστε ακόμα: Νερό με λεμόνι: Γιατρός του Χάρβαρντ αποκαλύπτει 8 οφέλη για την υγεία