Χάστε το λίπος στην κοιλιά γρήγορα με μια μόνο αλλαγή - Χωρίς δίαιτα και γυμναστική

Χάστε το λίπος στην κοιλιά γρήγορα με μια μόνο αλλαγή - Χωρίς δίαιτα και γυμναστική

Για το ενοχλητικό λίπος στην κοιλιά, η πλειοψηφία των ανθρώπων εστιάζει την προσοχή στη διατροφή και την άσκηση. Είτε πρόκειται για επιπλέον κοιλιακούς είτε για καλύτερη διατροφή, στοχεύουμε σε αυτούς τους δύο τομείς για να επανέλθουμε σε φόρμα και να χάσουμε το ενοχλητικό κοιλιακό λίπος.

Και όμως οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι δεν είναι μόνο το τι τρώμε και η ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνουμε ο πιο καθοριστικός παράγοντας για τη συσώρευση λίπους στην κοιλιά. Υπάρχει μια σημαντική αιτία που εάν ελεγθεί μπορούμε να επιτύχουμε την απώλεια κοιλιακού λίπους χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε αυστηρή δίαιτα ή σκληρή γυμναστική.

Σύμφωνα με την νευροεπιστήμονα Δρ. Tali Sharot, τίποτα δεν θα βοηθήσει εάν έχουμε άγχος στη ζωή μας. Μιλώντας στο podcast «Diary of a CEO», η Δρ. Sharot επιβεβαίωσε ότι η ορμόνη του στρες, κορτιζόλη, η οποία επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, βοηθά στην αποθήκευση λίπους γύρω από την κοιλιά ως «μηχανισμός επιβίωσης».

Με άλλα λόγια, το άγχος προκαλεί στην πραγματικότητα λίπος στην κοιλιά που είναι πολύ δύσκολο να μειωθεί. «Αυτό που βλέπω με τους ανθρώπους είναι ότι μόλις παρατηρούν ότι το λίπος στην κοιλιά τους έχει αυξηθεί, λένε ότι πρέπει να αρχίσουν να τρώνε λιγότερο, να αθλούνται περισσότερο. Αλλά και πάλι δεν μπορούν να το μειώσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια.

«Τότε εξηγώ ότι αυτός είναι ο αντίκτυπος της κορτιζόλης. Όσο εξακολουθείτε να παράγετε επιπλέον κορτιζόλη, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Ακόμη και η περισσότερη άσκηση ή το να τρώτε καλύτερα, λιγότερο ή διαφορετικά από ό,τι πριν, δεν θα μειώσει αυτό το λίπος», πρόσθεσε η Δρ. Sharot.

Η κορτιζόλη μπορεί επίσης να έχει επίδραση στη διατροφή, καθώς μπορεί να δημιουργήσει μια ανεξέλεγκτη επιθυμία για φαγητό. Η ειδικός λέει ότι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεραστούν τα ζητήματα που σχετίζονται με το άγχος είναι να φτάσουμε στη βασική αιτία.

Οι ισχυρισμοί της υποστηρίζονται από την επιστήμη. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Yale το 2000 διαπίστωσε ότι οι μη υπέρβαρες γυναίκες που είναι ευάλωτες στις επιπτώσεις του στρες είναι πιο πιθανό να έχουν υπερβολικό λίπος στην κοιλιά.

«Βρήκαμε επίσης ότι οι γυναίκες με περισσότερο κοιλιακό λίπος είχαν περισσότερη αρνητική διάθεση και υψηλότερα επίπεδα στρες στη ζωή», δήλωσε η Elissa S. Epel, επικεφαλής ερευνήτρια στη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Yale και πρόσθεσε:

«Η μεγαλύτερη έκθεση στο στρες της ζωής ή η ψυχολογική ευπάθεια στο στρες μπορεί να εξηγήσει την ενισχυμένη αντιδραστικότητα στην κορτιζόλη. Με τη σειρά της, η έκθεση στην κορτιζόλη μπορεί να έχει οδηγήσει στη συσσώρευση μεγαλύτερου κοιλιακού λίπους».

Συμβουλές για να μειώσετε το λίπος στην κοιλιά

Εκτός από την αντιμετώπιση της βασικής αιτίας του στρες, υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να χάσετε το λίπος στην κοιλιά. Οι συμβουλές του NHS περιλαμβάνουν:

  • σωματική δραστηριότητα για 150 λεπτά την εβδομάδα, την οποία μπορείτε να χωρίσετε σε συντομότερες περιόδους,
  • κατανάλωση πέντε φρούτων και λαχανικών την ημέρα,
  • ανάγνωση των ετικετών των τροφίμων για ουσίες που αυξάνουν το λίπος στην κοιλιά.

Πράγματα που πρέπει να αποφύγετε περιλαμβάνουν: ξαφνική απώλεια βάρους με επώδυνες δίαιτες, ανθυγιεινά τρόφιμα (ποπ κορν, κέικ με φρούτα και ρύζι μπορεί να είναι πιο υγιεινές εναλλακτικές), παράλειψη γευμάτων (μπορεί να καταλήξετε να τσιμπολογάτε περισσότερο επειδή αισθάνεστε πεινασμένοι) και συνέχιση του φαγητού ακόμα και όταν αισθάνεστε χορτάτοι.

πηγή: oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα