Πανελλήνιες 2019: Ο πρώτος των πρώτων και η εκπληκτική επίδοση με 19.554 μόρια

Πανελλήνιες 2019: Ο πρώτος των πρώτων και η εκπληκτική επίδοση με 19.554 μόρια

Συναισθήματα που δεν περιγράφονται με απλά λόγια, έχουν κατακλύσει από την ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελληνίων την Παρασκευή τον αριστούχο μαθητή του 3ου Λυκείου Πύργου Νίκο Δαμασκόπουλο.

Έχοντας πετύχει πραγματικά μια εξωπραγματική επίδοση με 19.554 μόρια, κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή τόσο της Ηλείας όσο και ολόκληρης της χώρας. Πλέον κοιτά το μέλλον του με αισιοδοξία και χαμόγελο, αφού με μια τεράστια επίδοση όπως αυτή που σημείωσε, θεωρείται δεδομένη η είσοδός του στην Πυροσβεστική Ακαδημία.

 

Γνωρίζοντας τις βαθμολογίες και την επίδοση που έχεις πετύχει όντας ο κορυφαίος όχι μόνο στην Ηλεία αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, θα ήθελες να μας πεις πως νιώθεις;

 

Νιώθω υπερήφανος που κατάφερα να ολοκληρώσω την αν μη τι άλλο δύσκολη και απαιτητική διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων πετυχαίνοντας μια τέτοια επίδοση. Πολύωρο διάβασμα, επιμονή, προγραμματισμός, τεράστια συγκέντρωση -ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα-, αποτέλεσαν τα στοιχεία της επιτυχίας και χαίρομαι που οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς απέδωσαν καρπούς.

 

Οι βαθμολογίες που πέτυχες ήταν πραγματικά εξωπραγματικές. Πως θα χαρακτήριζες γενικότερα τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις; Αποτελεί ζήτημα τύχης ή καλής προετοιμασίας;

 

Η εργατικότητα που επέδειξα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με βοήθησε να σημειώσω υψηλές βαθμολογίες. Το 20 σε Πληροφορική και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας(ΑΟΘ), το «σχεδόν άριστα» στα Μαθηματικά με 19,8 και το 18,1 στην Έκθεση, αποτελούν επιβράβευση του προσωπικού μου αγώνα. Οι Πανελλαδικές αποτελούν για όλους μια πρόκληση, αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι που πρέπει ο εξεταζόμενος να αντιμετωπίζει με φόβο. Δεν νομίζω πως η τύχη παίζει σημαντικό ρόλο. Βασική παράμετρος επιτυχίας αποτελεί η άριστη προετοιμασία. Τα τελευταία δυο χρόνια προετοιμαζόμουν εντατικά γι’ αυτή τη στιγμή. Και από το Γυμνάσιο ακόμα, ήμουν επιμελής μαθητής.

 

Τι χρειάζεται για να οδηγηθείς στην επιτυχία;

 

Παρά τη συστηματική μελέτη που μπορεί να κάνει κάποιος, τα πράγματα δεν κυλάνε πάντα όπως επιθυμούμε και έχουμε προγραμματίσει. Φορτιζόμαστε ψυχολογικά και καλούμαστε να ξεπεράσουμε τα προσωπικά μας όρια για να πετύχουμε. Σκέψεις άσχημες που φέρνουν απογοήτευση πρέπει να αποβάλλονται άμεσα από το μυαλό. Σ’ αυτό τον τομέα βοηθήθηκα προσωπικά από την οικογένειά μου και τους καθηγητές μου, που με έκαναν να νιώθω μεγαλύτερη σιγουριά για τον εαυτό μου.

 

Μίλα μας λίγο για το στόχο σου (σ.σ. τη σχολή αρεσκείας) και όσα περιμένεις να σου προσφέρει;

 

Στόχος μου από την Α’ Λυκείου αποτελεί η εισαγωγή στην Πυροσβεστική Ακαδημία, καθώς, εκτός από το γεγονός ότι και ο πατέρας μου είναι πυροσβέστης, θέλω να προσφέρω στους συνανθρώπους μου. Πρόκειται για ένα εργασιακό χώρο που συνδυάζει τα πάντα και έχει έντονη ανθρωπιστική διάσταση, διότι μέσα απ’ αυτόν σου δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξεις όλες σου τις δεξιότητες για να σώζεις ανθρώπινες ζωές. Χρειάζεται να διαθέτεις μόρφωση, ομαδικότητα, πνεύμα συνεργασίας, επικοινωνιακό χαρακτήρα και καλή φυσική κατάσταση, δηλαδή μια προσωπικότητα πολύπλευρα καλλιεργημένη».

 

Πως κρίνεις την εκπαίδευση στα δημόσια σχολεία σε σχέση με τα φροντιστήρια. Θεωρείς πως μπορεί να υπάρξει κάποια βελτίωση;

 

Το δημόσιο σχολείο βοηθά αρκετά τα παιδιά και ορισμένες φορές αντιμετωπίζεται με απαξίωση ακόμα και από τους ίδιους τους μαθητές, με συνέπεια να μην επωφελούνται από τα οφέλη του. Οι καθηγητές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μας βοηθούν. Σίγουρα η διδασκαλία που παρέχουν τα φροντιστήρια και οι καθηγητές του ιδιωτικού τομέα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, ωστόσο σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ακυρώνουμε τη δημόσια εκπαίδευση. Πιστεύω ότι τα δημόσια σχολεία με ορισμένες βελτιώσεις θα μπορούσαν να παρέχουν ακόμα καλύτερη και επαρκή μόρφωση, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για φροντιστήρια.

 

Για να ξεφύγουμε λίγο από τις ερωτήσεις για το διάβασμα, έχεις κάποιες δραστηριότητες που κάνεις κατά τον ελεύθερό σου χρόνο;

 

Από μικρή ηλικία είχα ξεκινήσει την ενασχόλησή μου με το άθλημα του μπάσκετ, ωστόσο οι Πανελλαδικές Εξετάσεις με οδήγησαν σε προσωρινή διακοπή του. Αφού τελείωσε πλέον αυτή η διαδικασία, έχω την ευκαιρία να απολαμβάνω το μπάσκετ και τη θάλασσα που τόσο πολύ μου έλειψαν όλο αυτό το διάστημα! Τρέφω τεράστια συμπάθεια για το δικό μας Γιάννη Αντετοκούνμπο, για τον οποίο και χάρηκα ιδιαίτερα κατά τη βράβευση του ως MVP (σ.σ. πολυτιμότερου παίκτη) στο ΝΒΑ. Ήταν ο καλύτερος καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και το άξιζε. Θεωρώ πως πρόκειται για ένα παιδί-πρότυπο για όλους εμάς τους νέους. Η ζωή του φαντάζει ως σενάριο ταινίας, καθώς προέρχεται από φτωχή οικογένεια μεταναστών και κυνήγησε το όνειρό του να γίνει ο καλύτερος στον κόσμο σε ένα πρωτάθλημα που κοσμείται από τους καλύτερους παγκοσμίως. Αποτελεί ένα παράδειγμα για όλους μας, καθώς η επιμονή, η υπομονή, η εργατικότητα και η αγάπη για αυτό που κάνει τον οδήγησαν στην κορυφή.

Πηγή: patrisnews.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα