Λίγες μέρες ξεγνοιασιάς για παιδιά από τη Γεωργία

Λίγες μέρες ξεγνοιασιάς, μακριά από τις φλόγες του πολέμου, περνούν στην Ελλάδα δεκαπέντε παιδιά από τη Γεωργία που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας παιδιών από της χώρες της Μαύρης Θάλασσας, που υλοποιούν η Νομαρχία Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Μαύρης Θάλασσας.

«Τα παιδάκια από τη Γεωργία έφτασαν στην Ελλάδα πριν ξεσπάσει η κρίση στην περιοχή, στις 6 Αυγούστου, και θα παραμείνουν εδώ όσο χρειαστεί μέχρι να εκτονωθεί η κατάσταση και να μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια στις οικογένειές τους» ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η πρόεδρος του Κέντρου Μαύρης Θάλασσας Χριστίνα Κελεσίδου. «Προσπαθούμε να τα προφυλάξουμε από τον πόνο και την θλίψη του πολέμου, λέγοντάς τους όσο γίνεται λιγότερα για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τους. Βρισκόμαστε ωστόσο σε διαρκή επικοινωνία με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για οτιδήποτε χρειαστούν οι γονείς τους αλλά και οι οικογένειες των ομογενών που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους» πρόσθεσε.

Μαζί με τα 15 παιδάκια από τη Γεωργία έχουν φτάσει στην Ελλάδα και άλλα 285 παιδιά ηλικίας 7 ως 14 ετών και νέοι άνω των 25 ετών, από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία και τη Ρωσία και φιλοξενούνται σε κατασκηνώσεις της Χαλκιδικής όπου χαίρονται τον ήλιο και τη θάλασσα και μαθαίνουν ελληνικά. Το πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών ομογενών από χώρες της Μαύρης Θάλασσας υλοποιείται εδώ και χρόνια, ενώ το Κέντρο Μαύρης Θάλασσας χρηματοδοτεί προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας από τριακόσιους περίπου αυτοδίδασκους δασκάλους στις χώρες αυτές.

Το απόγευμα, τα 300 παιδιά θα βρεθούν στους κήπους της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης όπου θα συναντηθούν με τον νομάρχη ενώ μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα έχουν επιστρέψει στις παρτίδες τους, με εξαίρεση τα παιδιά από τη Γεωργία που θα παραμείνουν στην Ελλάδα για όσο χρονικό διάστημα ακόμη κριθεί απαραίτητο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα