Ο δεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας, Φλάβιο Μπολσονάρου, κατέθεσε αίτημα στο εκλογοδικείο της χώρας, ζητώντας την ακύρωση της υποψηφιότητας του αντιπάλου του, προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Το αίτημα αυτό βασίζεται σε καταγγελίες περί παράνομης προπαγάνδας, η οποία φέρεται να διαδόθηκε μέσω αναρτήσεων σε κυβερνητικό λογαριασμό στην πλατφόρμα WhatsApp. Η ενέργεια αυτή έρχεται εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, προσθέτοντας νέα διάσταση στην πολιτική αντιπαράθεση της Βραζιλίας.
Η προσφυγή του Φλάβιο Μπολσονάρου
Ο Φλάβιο Μπολσονάρου, ο οποίος είναι δεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας, προέβη σε μια σημαντική νομική ενέργεια, καταθέτοντας αίτημα στο εκλογοδικείο της χώρας. Το αίτημα αυτό αφορά την ακύρωση της υποψηφιότητας του βασικού του αντιπάλου, του σημερινού προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
Η κίνηση αυτή του 45χρονου υποψηφίου υποβλήθηκε από τους δικηγόρους του και έγινε γνωστή μέσω του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP). Η προσφυγή κατατέθηκε συγκεκριμένα στο Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο της Βραζιλίας, σηματοδοτώντας μια επίσημη διαδικασία αμφισβήτησης της εκλογικής διαδικασίας.
Οι καταγγελίες για παράνομη προπαγάνδα
Στο επίκεντρο του αιτήματος του Φλάβιο Μπολσονάρου βρίσκονται σοβαρές καταγγελίες για παράνομη προπαγάνδα. Ο δεξιός υποψήφιος ισχυρίζεται ότι ο πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα προέβη σε κατάχρηση της εξουσίας του, χρησιμοποιώντας κρατικούς μηχανισμούς για την προώθηση της υποψηφιότητάς του.
Πιο συγκεκριμένα, οι καταγγελίες αναφέρουν ότι υπήρξε μαζική διάδοση κυβερνητικών αναρτήσεων μέσω της πλατφόρμας WhatsApp. Αυτή η διάδοση φέρεται να έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, γεγονός που, σύμφωνα με τον Μπολσονάρου, συνιστά παράνομη προεκλογική ενέργεια.
Η χρήση ενός κυβερνητικού λογαριασμού στο WhatsApp για τη διασπορά προπαγανδιστικού υλικού αποτελεί το βασικό επιχείρημα της πλευράς του Φλάβιο Μπολσονάρου, ο οποίος ζητά την παρέμβαση του δικαστηρίου για την ακύρωση της υποψηφιότητας του αντιπάλου του.
Η διαδικασία στο Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο
Το αίτημα για ακύρωση της υποψηφιότητας του προέδρου Λούλα ντα Σίλβα κατατέθηκε επισήμως στο Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο της Βραζιλίας. Αυτό το δικαστήριο είναι αρμόδιο για την επίλυση εκλογικών διαφορών και την εξέταση αιτημάτων που αφορούν τη νομιμότητα των υποψηφιοτήτων και της προεκλογικής διαδικασίας.
Οι δικηγόροι του Φλάβιο Μπολσονάρου είναι αυτοί που υπέβαλαν τα σχετικά έγγραφα, παρουσιάζοντας τις κατηγορίες περί κατάχρησης εξουσίας και παράνομης προπαγάνδας. Η εξέταση του αιτήματος αναμένεται να ακολουθήσει τις προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες, με το δικαστήριο να καλείται να αποφανθεί επί της ουσίας των ισχυρισμών.
Οι ισχυρισμοί για κατάχρηση εξουσίας
Η κατηγορία περί κατάχρησης εξουσίας αποτελεί κεντρικό σημείο της προσφυγής του Φλάβιο Μπολσονάρου. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ο πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα χρησιμοποίησε τη θέση του και τους πόρους της κυβέρνησης για να επηρεάσει την κοινή γνώμη υπέρ της υποψηφιότητάς του.
Η μαζική διάδοση κυβερνητικών αναρτήσεων μέσω της πλατφόρμας WhatsApp κατά την προεκλογική περίοδο θεωρείται από την πλευρά του Μπολσονάρου ως μια σαφής παραβίαση των εκλογικών κανόνων. Αυτή η ενέργεια, όπως υποστηρίζεται, παραβιάζει τις αρχές της ισότητας και της διαφάνειας στην προεκλογική εκστρατεία.
Με πληροφορίες από: Topontiki