Ο Άντονι Φάουτσι «επινόησε» τις αποστάσεις για τον κορονοϊό και τη χρήση μάσκας στα παιδιά

Ο Άντονι Φάουτσι «επινόησε» τις αποστάσεις για τον κορονοϊό και τη χρήση μάσκας στα παιδιά

Ο Δρ Άντονι Φάουτσι μπορεί να έγινε το «πρόσωπο» κατά της πανδημίας ως ο κορυφαίος γιατρός στις ΗΠΑ, αλλά σε έγγραφα που διέρρευσαν ανέφερε ότι έβγαλε από το μυαλό του τις αποστάσεις για τον κορονοϊό και την αναγκαιότητα για χρήση μάσκας στα παιδιά.

Ο πρώην διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων (NIAID) κατέθεσε τον Ιανουάριο στην Επιλεκτική Υποεπιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πανδημία του κορονοϊού και οι Ρεπουμπλικανοί μόλις δημοσίευσαν μέρος της κατάθεσης. Αφορμή αποτέλεσε η νέα κατάθεση που πρόκειται να δώσει στη Ρεπουμπλικανική Επιτροπή για την προέλευση του κορονοϊού, με το κόμμα να τον κατηγορεί πως γνώριζε πώς ξεκίνησε ο ιός και ότι συνεργάστηκε με την Κίνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, ο Φάουτσι ανέφερε ότι «απλώς προέκυψε» ο κανόνας της κοινωνικής απόστασης των έξι μέτρων για τον κορονοϊό, χωρίς να θυμάται συγκεκριμένο στοιχείο που να αιτιολογούσε το μέτρο.

«Δεν θυμάμαι. Απλώς εμφανίστηκε», είπε σύμφωνα με όσα γράφουν τα πρακτικά που είδαν το φως της δημοσιότητας και πρόσθεσε πως «δεν γνώριζε συγκεκριμένες μελέτες» που να υποστηρίζουν ότι η απόσταση μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Παράλληλα, τόνισε πως όσες μελέτες έγιναν εκείνη την περίοδο, έδειχναν αντικρουόμενα στοιχεία, δηλαδή ορισμένες υποστήριζαν το μέτρο της κοινωνικής απόστασης και άλλες όχι.

«Θυμάστε να έχετε δει οποιεσδήποτε μελέτες ή δεδομένα που να υποστηρίζουν τη χρήση μάσκας στα παιδιά;», ρώτησαν στη συνέχεια τον Φάουτσι, με τον γιατρό να απαντάει: «Μπορεί να το έκανα. Αλλά δεν θυμάμαι συγκεκριμένα να το κάνω».

Τα έγγραφα που διέρρευσαν οι Ρεπουμπλικάνοι:

   
   
Στο «στόχαστρο» των Ρεπουμπλικανών ο Φάουτσι
Οι New York Times έγραψαν πως ο Φάουτσι εργάστηκε για την αμερικανική κυβέρνηση περισσότερα από 50 χρόνια, ενώ συμβούλευε προέδρους και των δύο κομμάτων για θέματα που αφορούσαν μολυσματικές ασθένειες, όπως το AIDS και Έμπολα.

Εντούτοις, το όνομά του απασχόλησε το ευρύ κοινό την περίοδο που ξέσπασε η πανδημία, τόσο γιατί έπρεπε να αντιμετωπίσει μια παγκόσμια πρωτόγνωρη κατάσταση, όσο και γιατί συγκρούστηκε άγρια με τον Ντόναλντ Τραμπ. Χαρακτηριστικά, έγινε «σύμβολο αντίστασης» για όσους υποστήριζαν τους Δημοκρατικούς και τα μέτρα κατά του κορονοϊού, ενώ για τους οπαδούς του Τραμπ και όσους δεν ήθελαν περιορισμούς για την πανδημία μετατράπηκε σε «εχθρό της πατρίδας».

Έτσι, βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης κριτικής, ειδικά από τους Ρεπουμπλικανούς που τον κατηγόρησαν πως συνέβαλε στην εξάπλωση του κορονοϊού από την Κίνα και ότι προσπάθησε να κρύψει σχετικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα, η Ρεπουμπλικανική Επιτροπή για την προέλευση του κορονοϊού στην οποία θα καταθέσει, υποστήριξε πως όσο ο Φάουτσι ήταν πρόεδρος του NIAID, δόθηκαν αμερικανικά χρήματα φορολούμενων μέσω χορηγιών στο εργαστήριο κορονοϊών της Γουχάν για να γίνουν σχετικά πειράματα. Στη συνέχεια, ο Covid-19 ξέφυγε από το εργαστήριο, με βάση τη θεωρία, ενώ ο Φάουτσι και οι συνεργάτες του φέρεται να προσπάθησαν να κρύψουν τα στοιχεία σε βάρος τους, ώστε να ισχυριστούν άγνοια.

Σύμφωνα με τους New York Times, η κατάθεση του Φάουτσι που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι ένα μικρό μέρος από ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς αναμένεται να δώσει κι άλλες καταθέσεις, μέχρι να καταλήξει σε κάποιο επίσημο συμπέρασμα η Επιτροπή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα