Υποβρύχιο Titan: Τραγικός επίλογος για τους πέντε επιβάτες . Τι πραγματικά συνέβη με το βαθυσκάφος

Υποβρύχιο Titan: Τραγικός επίλογος για τους πέντε επιβάτες . Τι πραγματικά συνέβη με το βαθυσκάφος

Τραγικός επίλογος για τους πέντε επιβάτες του βαθυσκάφους Titan μετά την καταστροφική αποσυμπίεση που συνέβη λίγο πριν να φτάσουν στο ναυάγιο του Τιτανικού. Η αμερικανική ακτοφυλακή επιβεβαίωσε πως τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν ανήκουν στο Titan. Οι σοροί των θυμάτων δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα.
Όλα έγιναν σε χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Το βαθυσκάφος Titan εξαϋλώθηκε σε δευτερόλεπτα και έγινε συντρίμμια. Τα απομεινάρια του βρέθηκαν σε απόσταση 500 μέτρων από το ναυάγιο του Τιτανικού, όπως επιβεβαίωσε και η αμερικανική ακτοφυλακή.

«Σήμερα το πρωί ένα υποβρύχιο τηλεκατευθυνόμενο όχημα από το πλοίο Horizon Arctic ανακάλυψε την ουρά του βαθυσκάφους Titan περίπου 500 μέτρα από το σημείο του ναυαγίου του Τιτανικού».

Η διοργανώτρια εταιρία, ο χειριστής της οποίας ήταν ένα από τα θύματα, έβγαλε ανακοίνωση. Κάνει λόγο για μία πολύ θλιβερή στιγμή για ολόκληρη την κοινότητα των εξερευνητών και για καθένα από τα μέλη της οικογένειας όσων χάθηκαν στη θάλασσα.

Ο συνιδρυτής της εταιρίας, όταν έμαθε τα νέα εκτίμησε ότι πρόκειται για ατύχημα που συνέβη από την πρώτη στιγμή.

«Αυτό που γνωρίζω, ανεξάρτητα από το βαθυσκάφος, είναι ότι όταν βρίσκεσαι σε βάθη 3.800 μέτρων η πίεση είναι τόσο μεγάλη για οποιοδήποτε υποβρύχιο ώστε αν υπάρχει ζημιά τότε γίνεται αυτόματα ενδόρρηξη. Αν αυτό συνέβη, συνέβη πριν τέσσερις μέρες».

Δεν τηρούσε όλους τους κανόνες ασφαλείας
Σε παλαιότερη συνέντευξη του, ο ιδρυτής της Oceangate και ένας από τους μοιραίους επιβάτες του βαθυσκάφους είχε παραδεχθεί ότι δεν τηρούσε όλους τους κανόνες ασφαλείας.

«Παραβίασα μερικούς μήνες για να το κατασκευάσω. Τους παραβίασα με τη λογική και σωστή μηχανολογική γνώση. Μου είπαν να μη χρησιμοποιήσω τιτάνιο από ανθρακονήματα αλλά εγώ το έκανα».

Έξαλλος με την επιχείρηση διάσωσης εμφανίστηκε και ο οσκαρικός σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον.

«Έρευνα, έρευνα, έρευνα. Τέσσερις ημέρες έρευνας. Έτρεχαν με την φωτιά στα μαλλιά τους. Το υποβρύχιο ήταν κάτω από τη μύτη τους».

Ο Κάμερον είπε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος κάτι που είναι ανεπίτρεπτο σε τέτοιες περιπτώσεις.

«Όταν ψάχνεις το πρώτο που ερευνάς είναι το τελευταίο γνωστό στίγμα και πού είναι αυτό. Άρα ουσιαστικά δεν υπάρχει έρευνα».

Το βαθυσκάφος Τιτάν που ήθελε να γράψει ιστορία φαίνεται πως υπερεκτίμησε τις δυνατότητες του παρασύροντας στο θάνατό πέντε διακεκριμένους εξερευνητές επιβεβαιώντας το μύθο της κατάρας του ναυαγίου του Τιτανικού.

Τι πραγματικά συνέβη με το βαθυσκάφος
 
Η έρευνα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως  η αιτία κρύβεται σε κάποια μικρή αδυναμία στο εξωτερικό κέλυφος του τουριστικού υποβρυχίου.

Ουσιαστικά, το υποβρύχιο δεν πρόλαβε καν να φτάσει στο σημείο όπου βρισκόταν ο Τιτανικός. Γύρω στα 3.000 μέτρα συνεθλίβη προφανώς από κάποια αστοχία υλικού.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιβάτες φαίνεται πως εξαϋλώθηκαν αμέσως.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα