Μπερλουσκόνι: Mια ζωή σαν μυθιστόρημα. Η αυτοκρατορία των ΜΜΕ και ο πρώτος επιχειρηματίας - πρωθυπουργός

Μπερλουσκόνι: Mια ζωή σαν μυθιστόρημα. Η αυτοκρατορία των ΜΜΕ και ο πρώτος επιχειρηματίας - πρωθυπουργός

Αντιφασίστας, αντικομμουνιστής, ριψοκίνδυνος. Έτσι χαρακτηρίζει η ιταλική La Stampa τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που «έφυγε» σε ηλικία 86 χρονών, μετά από χρόνια προβλήματα υγείας.

Η είδηση του θανάτου του «καβαλιέρε» έγινε γνωστή το πρωί της Δευτέρας, στις 9:30 (ώρα Ιταλίας). Η κατάσταση της υγείας του είχε ραγδαία επιδείνωση τις τελευταίες ώρες, ενώ νοσηλευόταν από την Παρασκευή στο νοσοκομείο San Raffaele του Μιλάνου.

Ο ιταλικός Τύπος με εκτενή αφιερώματα αποτίνει φόρο τιμής στον Ιταλό πολιτικό που εδώ και δεκαετίες πρωταγωνιστούσε στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας.

 Η La Stampa σε αφιέρωμά της κάνει μία αναδρομή στη ζωή του Ιταλού ηγέτη, στις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του.

«Ο Μπερλουσκόνι από δεκαετία σε δεκαετία»

1936 – Ο αντιφασίστας Σίλβιο

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1936. Ο πατέρας του Λουίτζι ήταν τραπεζικός υπάλληλος, η μητέρα του Ρόζα υπήρξε γραμματέας του γενικού διευθυντή της Pirelli.

Και οι δύο αντιφασίστες. Ο ίδιος, όπως θα διηγηθεί, θυμάται την μητέρα του στο τρένο να σώζει μία μικρή Εβραία, απειλώντας ένα άνδρα των SS: «Δεν θα κατέβεις από εδώ ζωντανός».

Από την άλλη ο πατέρας του Λουίτζι, λόγω των αντιφασιστικών του αισθημάτων, είχε καταφύγει στην Ελβετία. Στην επανένωσή τους χρόνια αργότερα, ο μικρός Σίλβιο τρέχει στην αγκαλιά του. Θα διηγηθεί αργότερα πως υπήρξε, «μία από τις πιο σπαρακτικές και ευτυχισμένες στιγμές της ζωής του».

1946 – Ο αντικομμουνιστής Σίλβιο

 Η διαμάχη Δημοκρατίας – Μοναρχίας ξυπνά το πάθος για την πολιτική στον Σίβλιο Μπερλουσκόνι. Οι εκλογές του 1946, ωστόσο, και ένα περιστατικό στους δρόμους της Ιταλίας θα σημαδέψουν την πολιτική του καριέρα.

Ο Σίλβιο σε ηλικία 10 ετών στις εκλογές του 1946 κολλά αφίσες του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Ξαφνικά δέχεται μία επίθεση από 5 με 6 κομμουνιστές, όπως διηγήθηκε αργότερα. Ήταν η αφορμή για την αντικομουνιστική στρατηγική που θα ακολουθούσε αργότερα.

1956 – Σίλβιο ο τραγουδοποιός

Ο «καβαλιέρε» σπούδασε Νομική, όμως καθώς δεν ήθελε να εξαρτάται από τον πατέρα του, μαζί με τον φίλο του, Fedele Confalonieri ίδρυσε τους I quattro doctores. Ο Σίλβιο τραγουδούσε και έπαιζε μπάσο. Μαζί με τον φίλο του έδινε παραστάσεις σε κρουαζιερόπλοια.

Μάλιστα, χρόνια μετά ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανέφερε πως δεν έπαιζε ποτέ σε νυχτερινά κέντρα, καθώς ήταν «παιδιά από καλές οικογένειες».

1966 – Το alterego του Σίλβιο

Αποφοιτώντας από τη Νομική, ξεκίνησε τη δικιά του εταιρεία, την Edilnord. Παντρεύτηκε τηνElvira Dall'Oglio και τον Μάρτιο του 1966 έλαβε το σημαντικότερο δώρο της ζωής: την πρωτότοκη κόρη του Marina.

Στη συνέχεια θα αποκτούσε άλλα τέσσερα παιδιά, όμως η Μαρίνα θα παρέμενε το αγαπημένο του παιδί, έχοντας έφεση στις επιχειρήσεις του πατέρα της.

Μάλιστα, σύμφωνα με την κατάταξη του Forbes, το 2011 υπήρξε η πιο σημαντική γυναίκα στην Ιταλία και η 34η στον κόσμο.

1976 – Η εποχή των media

Στα 40 του χρόνια ο Σίλβιο είναι ήδη ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της Ιταλίας. Το 1974 ιδρύει την TeleMilano, έναν καλωδιακό τηλεοπτικό σταθμό.

Το '76, το TeleMilano θα εκπέμπει σε όλη την Ιταλία και θα φέρει επανάσταση στο τηλεοπτικό τοπίο της Ιταλίας με σημαντικές τηλεοπτικές παραγωγές.

1986 – O Ιπτάμενος Ολλανδός Σίλβιo

Ήταν η χρονιά που αρχισε να ασχολείται με τον αθλητικό τομέα, αγοράζοντας την ποδοσφαιρική ομάδα Μιλάν και οδηγώντας την στην κορυφή.

Αρχικά, κλέβει από τη Γιουβέντους τον Ρομπέρτο Ντοναντόνι, στη συνέχεια φέρνει τρεις Ολλανδούς: τον Gullit, τον Van Basten και τον Rijkaard.

Εμφανώς ενθουσιαμένος λέει: «Θα γίνουμε οι ισχυρότεροι στον πλανήτη». Ακούγεται υπερβολικά ενθουσιώδης, όμως βγαίνει αληθινός. Τρία χρόνια μετά η Μίλαν γίνεται πρωταθλήτρια Ιταλίας, Ευρώπης και κόσμου.

1996 – 2006: Η πρωθυπουργία, η ήττα και η επανεκλογή

Η πρώτη πολιτική του ήττα ήρθε σε ηλικία 60 ετών. Είχε καταφέρει να κερδίσει ακόμα και το 1994, όταν και χρίστηκε πρωθυπουργός με το κόμμα Forza Italia.

Η πρώτη του θητεία θα διαρκέσει μερικούς μήνες λόγω των εσωτερικών κλυδωνισμών της κυβερνώσας συμμαχίας που θα τον αναγκάσουν σε παραίτηση.

Το 2001 εξαγγέλλοντας πλήθος φοροαπαλλαγών, μέτρων κατά του εγκλήματος, αύξησης συντάξεων και μείωσης της ανεργίας κέρδισε και πάλι τις εκλογές και θα ακολουθήσει μια σειρά πολιτικών συγκινήσεων για τον ίδιο και την Ιταλία.

Στις τελευταίες όμως εκλογές του 2006 ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα χάσει από τον αντίπαλό του Ρομάνο Πρόντι και θα επανέλθει στην ηγεσία της αντιπολίτευσης.

Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου του 2008. Πέτυχε νίκες τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία. Στην 315μελή Γερουσία, το κόμμα του Μπερλουσκόνι κέρδισε 168 έδρες έναντι 130 για τον αντίπαλό του, Βάλτερ Βελτρόνι. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο συντηρητικός συνασπισμός του Μπερλουσκόνι προηγήθηκε με 46,8% των ψήφων έναντι 37,5% για τον αντίπαλό του.

2016 – Τα 80α γενέθλια του Σίλβιο

Κλείνοντας τα 80 του χρόνια οι κόποι χρόνων φαίνονταν σχεδόν χαμένοι.

Τα τηλεοπτικά του δίκτυα ήταν απαρχαιωμένα, η Μίλαν είχε πουληθεί στους Κινέζους και είχε να κερδίσει… χρόνια, η Forza Italia συγκέντρωνε κάτι περισσότερο από 10 μονάδες.

Ο ίδιος είχε καταδικαστεί για απάτες και είχε εκδιωχθεί από την ιταλική Βουλή, αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και είχε υποβληθεί σε μία περίπλοκη εγχείρηση καρδιάς.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα