Εκλογές Τουρκία: Τελική αναμέτρηση για Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου – Τι δείχνουν οι μυστικές δημοσκοπήσεις

Εκλογές Τουρκία: Τελική αναμέτρηση για Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου – Τι δείχνουν οι μυστικές δημοσκοπήσεις

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα δώσουν την ύστατη μάχη την σήμερα Κυριακή (28.5.2023) στην Τουρκία, όπου θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των εκλογών.  Υπενθυμίζεται πως στον πρώτο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης στην Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικράτησε με ποσοστό 49,52% έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που συγκέντρωσε το 44,88% των ψήφων.

Όπως έγινε γνωστό, ο Κιλιτσντάρογλου νίκησε στα – περισσότερο φιλελεύθερα – μεγάλα αστικά κέντρα της Τουρκίας, ενώ ο Ερντογάν επικράτησε στην ενδοχώρα. 

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, το Open δημοσιεύει δύο «μυστικές» δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν – όπως ήταν αναμενόμενο – σαφές προβάδισμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για τις δύο πιο έγκυρες δημοσκοπικές εταιρείες της Τουρκίας.

Οι «μυστικές» δημοσκοπήσεις

Η πρώτη δείχνει προβάδισμα του Ερντογάν με 7.5 μονάδες διαφορά. Ειδικότερα, ο Ερντογάν φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό 53.7% και ο Κιλιτσντάρογλου 46.3%.

Η δεύτερη δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στον Ερντογάν με 4 μονάδες διαφορά. Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν εμφανίζεται να συγκεντρώνει 51.9% και ο Κιλιτσντάρογλου 48.1%.

 Το Σάββατο δημοσιεύτηκαν αρκετές δημοσκοπήσεις και σχεδόν όλες δίνουν νίκη στον Ερντογάν. Εκτός από μία που, παρόλο που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα δείχνει νικητή τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Κιλιτσντάρογλου. Είναι η ORC Research που σημειώνει ότι το ποσοστό ψήφου του Ερντογάν θα είναι 48.6%, ενώ του Κιλιτσντάρογλου 51.4%.

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες

Το Σάββατο ο Ερντογάν, με μία συμβολική κίνηση και τον αέρα του νικητή, επισκέφθηκε τον τάφο του πρώην πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές, που θαυμάζει.

Παρά την οικονομική κρίση και τη δραστική υποτίμηση της λίρας, πολλοί πολίτες δεν ξεχνούν τις μεταρρυθμίσεις του Ερντογάν. Ωστόσο, όσοι βλέπουν την οικονομία της Τουρκίας να βυθίζεται και τις συνεχιζόμενες διώξεις δεν αντιμετωπίζουν με καλό μάτι μια νέα νίκη Ερντογάν.

Μεγάλος αντίπαλος του Ερντογάν φαίνεται πως είναι η… αποχή, καθώς το επιτελείο του ανησυχεί πως λόγω της νίκης του στον πρώτο γύρο πολλοί υποστηρικτές του δεν θα μπουν στον κόπο να ψηφίσουν για δεύτερη φορά, θεωρώντας δεδομένη τη νίκη του προέδρου τους και στο δεύτερο γύρο. 

Παράλληλα, οι εκλογές της 28ης Μαΐου είναι η τελευταία ευκαιρία για τον Κιλιτσντάρογλου να ανατρέψει τον Ερντογάν, ο οποίος κατάφερε για πρώτη φορά να συσπειρώσει ετερόκλητες δυνάμεις από όλο το φάσμα της αντιπολίτευσης γύρω από τον κοινό στόχο της απομάκρυνσης του Ερντογάν.

Οι αναλυτές φαίνεται να συμφωνούν πως αν δεν νικήσει ο Κιλιτσντάρογλου, τότε αυτό θα είναι και το πολιτικό τέλος του μιας και η συμμαχία που σχηματίστηκε στην αντιπολίτευση είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα καταρρεύσει.

Πηγή: newsit.gr

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα