Μαντλίν Μακάν: Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στη λίμνη - Έψαχναν για όπλο και βιντεοκάμερα

Μαντλίν Μακάν: Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στη λίμνη - Έψαχναν για όπλο και βιντεοκάμερα

Η πορτογαλική αστυνομία ολοκλήρωσε σήμερα το απόγευμα τις έρευνες που είχαν ξεκινήσει την Τρίτη κοντά σε ένα φράγμα, κατόπιν αιτήματος των γερμανικών αρχών, στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης της μικρής Μαντλίν Μακάν, που εξαφανίστηκε πριν από 16 χρόνια.

Η δικαστική αστυνομία σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ανακοίνωσε ότι το υλικό που συνέλεξαν θα παραδοθεί στις γερμανικές αρχές που, από το 2020, πιστεύουν ότι το κοριτσάκι είναι νεκρό, θύμα ενός Γερμανού παιδεραστή ο οποίος ζούσε εκείνη την περίοδο στην Πορτογαλία και έχει ήδη καταδικαστεί για βιασμό μιας Αμερικανίδας. Δεν δόθηκαν περισσότερες διευκρινίσεις για τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί.

Λίγο νωρίτερα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι είδαν τις ομάδες των ερευνητών να μαζεύουν τα εργαλεία τους και να ξεστήνουν τις σκηνές που είχαν στήσει τις προηγούμενες ημέρες κοντά στην όχθη του φράγματος στην κοινότητα Σίλβες, μια τουριστική περιοχή του Αλγκάρβε.

Στις έρευνες αυτές συμμετείχαν επίσης και Βρετανοί αστυνομικοί.

Η Μαντλίν Μακάν εξαφανίστηκε λίγο πριν κλείσει τα 4 χρόνια της, στις 3 Μαΐου 2007, από το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στην Πράια ντα Λουζ, όπου περνούσε τις διακοπές με την οικογένειά της. Οι γονείς της δειπνούσαν εκείνη την ώρα με φίλους τους σε ένα γειτονικό εστιατόριο. Η εξαφάνισή της οδήγησε σε μια διεθνή εκστρατεία για τον εντοπισμό της και παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα αστυνομικά αινίγματα των τελευταίων ετών.

Η περιοχή όπου βρίσκεται το φράγμα Αράντε, περίπου 50 χιλιόμετρα από το σημείο όπου εξαφανίστηκε η Μαντλίν, είχε ερευνηθεί εξονυχιστικά και το 2008. Δύτες είχαν βουτήξει τότε στα νερά αλλά βρήκαν μόνο λείψανα ζώων.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο ύποπτος Γερμανός, ο Κρίστιαν Μπρίκνερ, πήγαινε τακτικά εκεί και αποκαλούσε “μικρό παράδεισό του” το μέρος αυτό. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί έψαχναν στην περιοχή να βρουν μια ροζ κουβερτούλα ή την πιτζάμα που φορούσε το κοριτσάκι τη νύχτα που εξαφανίστηκε. Το πορτογαλικό περιοδικό Expresso έγραψε ότι η μαρτυρία ενός πληροφοριοδότη, που θεωρήθηκε “πολύ αξιόπιστη” από τις γερμανικές αρχές, οδήγησε την αστυνομία να ερευνήσει ξανά την περιοχή.

Οι ερευνητές αναζητούσαν όσα περισσότερα στοιχεία που μπορούν για να συνθέσουν το παζλ της εξαφάνισης της Μαντλίν ΜακΚαν και εκτός της πιτζάμας της έψαχναν και ένα όπλο καθώς και μια βιντεοκάμερα που έχουν κλαπεί από το σπίτι του κύριου υπόπτου Κρίστιαν Μπρίκνερ. 

Η αστυνομία εικάζει πως η βιντεοκάμερα ίσως περιέχει εικόνες της Μαντλίν ΜακΚαν, αλλά και άλλων σεξουαλικών εγκλημάτων που ο Brueckner φέρεται να έχει πραγματοποιήσει σε τουλάχιστον δύο ακόμη γυναίκες.

 Οι Γερμανοί Seyferth και Busching ζούσαν στο Αλγκάρβε την ίδια στιγμή με τον Μπρίκνερ και οι δυο τους είχαν εμπλακεί σε μικροκλοπές μαζί του πριν τσακωθούν. Το βίντεο στη βιντεοκάμερα λέγεται ότι δείχνει τον Μπρίκνερ να βασανίζει και να βιάζει μια Αμερικανίδα, ενώ ένα κορίτσι περίπου 15 ετών κακοποιείται επίσης σεξουαλικά.

Το 2019 ο Brueckner καταδικάστηκε από ένα γερμανικό δικαστήριο για τον βιασμό μιας ηλικιωμένης Αμερικανίδας στο σπίτι της στην Praia da Luz, κοντά στο σημείο όπου εξαφανίστηκε η Μαντλίν ΜακΚαν και καταδικάστηκε σε επταετή κάθειρξη. Δεν είναι γνωστό εάν αυτή είναι η ίδια γυναίκα στο βίντεο που λείπει, αλλά οι ερευνητές θέλουν να την εντοπίσουν για να συλλέξουν περισσότερα ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον του Μπρίκνερ.

Ο πληροφοριοδότης είπε ότι βρέθηκε επίσης ένα όπλο και ότι αφού εντόπισαν τη βιντεοκάμερα πανικοβλήθηκαν, έφυγαν και αργότερα πέταξαν και τα δύο αντικείμενα στο φράγμα. «Ο Manfred Seyferth είπε στους ανακριτές ότι το υλικό στη βιντεοκάμερα δεν έπρεπε να πέσει στα χέρια της αστυνομίας καθώς θα αποτελούσε ακλόνητο στοιχείο για τη δημιουργία δικογραφίας εναντίον του Μπρίκνερ.

«Τώρα ήρθε ένας άλλος μάρτυρας για να επιβεβαιώσει την ιστορία των δύο πρώτων ανδρών και αυτό οδήγησε στην εντατικοποίηση της έρευνας». Πέρυσι, η αστυνομία στη Γερμανία κατηγόρησε τον Μπρίκνερ για διάφορα σεξουαλικά εγκλήματα συμπεριλαμβανομένων βιασμών κατά δύο αγνώστων γυναικών και μίας Ιρλανδής ξεναγού μεταξύ των ετών 2000 και 2006.

Πηγές κοντά στην έρευνα ανέφεραν ότι το υλικό που βρέθηκε στο σημείο και συλλέχθηκε θα μεταφερόταν πίσω στη Γερμανία για ανάλυση. Συγκεκριμένα, ο ιατροδικαστής και βιολόγος Δρ. Mark Benecke δήλωσε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης: «Τα δείγματα εδάφους περιέχουν πέτρες, γύρη και πιθανό γενετικό υλικό». «Αυτό σημαίνει ότι αν βρω παλιά παπούτσια, για παράδειγμα, που τώρα περιέχουν ακριβώς τα ίδια ευρήματα όπως στη γη, ξέρω ότι το άτομο ήταν εκεί».Πρόσθεσε ότι ίχνη από ίνες υφασμάτων, βότσαλα ή γύρη θα μπορούσαν να αποτελέσουν υλικό  μελέτης ακόμη και αιώνες αργότερα.

Είπε στο RTL: «Το μόνο ερώτημα είναι αν κανείς δεν περπάτησε εκεί ή υπάρχουν ευρήματα από άλλους ανθρώπους που δεν εμπλέκονται με την υπόθεση. Για παράδειγμα άνθρωποι που ούρησαν ή έκαναν εμετό φυσικά τα πράγματα περιπλέκονται».

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός εισαγγελέας Χανς Κρίστιαν Βόλτερς είπε στη MailOnline: «Θα δούμε κατά πόσο τα ευρήματά μας μας είναι τα σωστά  μετά την ολοκλήρωση της έρευνας. Εάν χρειαστεί, θα εκδώσουμε ένα δελτίο τύπου την ερχόμενη εβδομάδα.  Αν δεν βρούμε τίποτα, σίγουρα θα ενημερωθείτε άμεσα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα