Σουδάν: Αγωνία για τους εγκλωβισμένους Έλληνες - Δεν έχουν νερό και ρεύμα

Σουδάν: Αγωνία για τους εγκλωβισμένους Έλληνες - Δεν έχουν νερό και ρεύμα

Οι μάχες στο Σουδάν μαίνονται για δεύτερη εβδομάδα μεταξύ του τακτικού στρατού και παραστρατιωτικών. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ χιλιάδες είναι και οι τραυματίες.

Παράλληλα, εντείνεται η αγωνία για τους Έλληνες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην αφρικανική χώρα, καθώς έχουν ελάχιστες προμήθειες και είναι παγιδευμένοι χωρίς νερό και ρεύμα.

Στο πλαίσιο συνεχών ενεργειών για παροχή βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και συντονισμού των προσπαθειών πιθανής επιχείρησης εκκένωσής τους, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε το Σάββατο δύο φορές με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Κατσανιώτης: 120 Έλληνες και Κύπριοι έχουν δηλώσει επιθυμία να μετέχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού

Αυτή τη στιγμή 120 Έλληνες και Κύπριοι έχουν δηλώσει πως θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε αποστολή απεγκλωβισμού από το Σουδάν, όταν αυτό γίνει εφικτό, ενημέρωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως εξήγησε, όταν υπάρξει εκεχειρία το ζητούμενο είναι από εκεί όπου βρίσκονται οι Έλληνες να πάνε στο αεροδρόμιο, μέσω ασφαλούς διόδου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε πως υπάρχει προετοιμασία και από την Ελλάδα, αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι να «μπορέσουμε να προσεγγίσουμε το αεροδρόμιο, όταν αυτό είναι εφικτό, με μια ομάδα που θα παρέχει και ασφάλεια και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη». Μάλιστα, εξέφρασε την αποφασιστικότητα πως όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, αυτό το σχέδιο θα προχωρήσει.

Επίσης, αναφέρθηκε στη χθεσινή σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, υπό τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκο Δένδια, κατά την οποία συζητήθηκαν η κατάσταση στο Σουδάν, η ασφάλεια των Ελλήνων και μελών της οικογένειάς τους, καθώς και τα σχέδια για τον απεγκλωβισμό τους από τη χώρα, σε συντονισμό και στο πλαίσιο της ΕΕ, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Τέλος, ο Ανδρέας Κατσανιώτης θέλησε να ευχαριστήσει την ελληνική κοινότητα στο Χαρτούμ.

πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα