Κορονοϊός: Κινέζοι επιστήμονες δημοσίευσαν στοιχεία για την προέλευση του ιού, αλλά μετά τα έσβησαν

Κρίσιμες πληροφορίες για την προέλευση της νόσου της COVID-19 δίνουν τα δεδομένα που ανέβασαν Κινέζοι επιστήμονες σε μια παγκόσμια βάση δεδομένων από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, σύμφωνα με ερευνητές.

Ειδικότερα, οι ερευνητές ανέφεραν ότι ο ιός της COVID-19 που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019, με πολλούς να υποψιάζονται ως πηγή την αγορά ζωντανών ζώων Χουανάν, πριν προκαλέσει πανδημία και σκοτώσει 7 εκατ. ανθρώπους, μπορεί να έχει πράγματι προέλευση από αυτή τη μικρή αγορά ζώων.

Οι επιστήμονες δημοσιοποίησαν μια έκθεση πριν από την αξιολόγησή της από ομότιμους στη βάση της δικής τους ερμηνείας των δεδομένων χθες Δευτέρα, έπειτα από διαρροές στα ΜΜΕ την περασμένη εβδομάδα και μια συνάντηση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που κάλεσε την Κίνα να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες.

Τα δεδομένα από το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) δεν είναι πλέον διαθέσιμα στη βάση δεδομένων GISAID όπου εντοπίστηκαν από τους επιστήμονες.

Περιελάμβαναν νέες αλληλουχίσεις του ιού SARS-CoV-2 και επιπρόσθετα γονιδιωματικά δεδομένα στη βάση δειγμάτων που ελήφθησαν από την αγορά ζωντανών ζώων στη Γουχάν το 2020, σύμφωνα με τους επιστήμονες που είχαν πρόσβαση σε αυτά.

Οι αλληλουχίσεις έδειξαν πως τα σκυλιά, ρακούν και άλλα ζώα ευάλωτα στον κορονοϊό είχαν παρουσία στην αγορά και ενδέχεται να είχαν μολυνθεί, παρέχοντας ένα νέο στοιχείο στη αλυσίδα μετάδοσης που έφθασε τελικά στους ανθρώπους, ανέφεραν.

«Αυτό προστίθεται στο σώμα των αποδείξεων που ταυτοποιούν την αγορά Χουανάν ως τον τόπο μεταπήδησης του Sars-CoV-2 και το επίκεντρο της πανδημίας COVID-19», σύμφωνα με την έκθεση.

Την έκθεση υπογράφουν συγγραφείς περιλαμβανομένων των Μάικλ Γουόρομπεϊ του Πανεπιστημίου της Αριζόνα Κρίστιαν Άντερσεν του Scripps Research στη Λα Τζόλα της Καλιφόρνιας και Φλοράνς Ντεμπάρ του Πανεπιστημίου της Σορβόνης στο Παρίσι, που είχαν πρόσβαση στα δεδομένα.

Η αντίδραση του ΠΟΥ στα ευρήματα
Σε σύγκριση με τις πληροφορίες που διέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα, η έκθεση προσθέτει περισσότερες λεπτομέρειες για άλλα ζώα που είχαν παρουσία στην αγορά και δείχνει επίσης πως ορισμένα από τα θετικά στον SARS-CoV-2 περιβαλλοντικά δείγματα είχαν περισσότερο ζωικό παρά ανθρώπινο γενετικό υλικό σε αυτά, το οποίο όπως λένε οι επιστήμονες συνάδει με τη μόλυνση των ζώων.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα πως οι πληροφορίες δεν είναι οριστικές αλλά αποτελούν όντως ένα νέο στοιχείο στην έρευνα σχετικά με την προέλευση της COVID και θα πρέπει να διαμοιραστούν αμέσως.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ έχει πει προηγουμένως πως όλες οι υποθέσεις για την προέλευση της COVID-19 παραμένουν στο τραπέζι, περιλαμβανομένης εκείνης σύμφωνα με την οποία ο ιός ξέφυγε από εργαστήριο υψηλής ασφαλείας στη Γουχάν που μελετά επικίνδυνα παθογόνα.

Η Κίνα αρνείται οποιαδήποτε τέτοια διασύνδεση. Ο ΠΟΥ έχει πει επίσης πως τα περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν προς το ότι ο ιός προήλθε από ζώα, πιθανόν τις νυχτερίδες.

Το κινεζικό CDC δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για σχόλια. Τη Δευτέρα, όταν ρωτήθηκε από το Reuters γιατί τα δεδομένα εμφανίστηκαν πρώτα διαδικτυακά και μετά εξαφανίστηκαν και αν οι πληροφορίες θα διαμοιραστούν τελικά, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στις «αρμόδιες αρχές» χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ είπε πως η Κίνα «πάντοτε υποστήριξε και συμμετείχε στην παγκόσμια επιστημονική συνεργασία για τον εντοπισμό της πηγής» και θα συνεχίσει να το κάνει, αλλά είπε πως η διεθνής επιστημονική κοινότητα πρέπει επίσης να μοιραστεί «την έρευνά της για την προέλευση του ιού από άλλες περιοχές του κόσμου με την Κίνα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα