Γεωργία: Διαδηλώσεις για τον νόμο περί ξένων πρακτόρων - Στο επίκεντρο η Ρωσία

Γεωργία: Διαδηλώσεις για τον νόμο περί ξένων πρακτόρων - Στο επίκεντρο η Ρωσία

Στη Γεωργία, διαδηλωτές και αστυνομικοί συγκρούστηκαν στους δρόμους της Τιφλίδας. Αιτία, το νομοσχέδιο, ρωσικού τύπου, που θέλει να περάσει η κυβέρνηση και ονομάζει «ξένους πράκτορες» τις επιχειρήσεις στη χώρα που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, σε ποσοστό άνω του 20%.
Η Τιφλίδα φλέγεται. Την πυρκαγιά άναψε προσχέδιο νόμου Ρωσικού τύπου, που ενέκρινε επί της αρχής η Βουλή.

Αστυνομικοί ρίχνουν δακρυγόνα, αντλίες νερού και χειροβομβίδες κρότου λάμψης στους διαδηλωτές που κρατούν σημαίες της ευρωπαϊκής ένωσης, διαμαρτυρόμενοι πως η Κυβέρνηση απομακρύνει την χώρα από τον ευρωπαϊκό δρόμο.

Οι Αρχές έχουν κάνει δεκάδες συλλήψεις, ανάμεσα τους κι έναν από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Το νομοσχέδιο που άναψε το φυτίλι

Το νομοσχέδιο που βασίζεται σε ρωσική νομοθεσία, θα απαιτεί από τις οργανώσεις – εταιρείες που λαμβάνουν τουλάχιστον το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, να εγγράφονται ως «ξένοι πράκτορες».

Το νομοσχέδιο θέτει ακόμα τις επιχειρήσεις αυτές υπό την επιτήρηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Αν δεν συμμορφώνονται θα υπόκεινται σε βαριά πρόστιμα.

Η πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, τόνισε πως θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο. Όπως είπε, αν εγκριθεί, θα θέσει σε κίνδυνο τις ελπίδες της Γεωργίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Το κοινοβούλιο μπορεί να ανατρέψει όμως το Προεδρικό βέτο.

«Κανείς δεν χρειαζόταν αυτόν τον νόμο. Ήρθε από το πουθενά. Ίσως όμως να τον υπαγόρευσε η Μόσχα. Πρέπει να φύγει. Πρέπει να καταργηθεί με όποιον τρόπο θέλετε. Δεν υπάρχει τρόπος να σταλεί στην Επιτροπή της Βενετίας (Ε.Ε.)».

«Είμαστε εδώ και είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε! Για να αποδείξουμε τι πραγματικά θέλει η Γεωργία. Θέλουμε το ευρωπαϊκό μέλλον!», ανέφερε κάτοικος Τιφλίδας.

Η ψήφιση του νόμου θα βάλει την Γεωργία στην λίστα των αντιδημοκρατικών και αυταρχικών μετασοβιετικών κρατών μαζί με την Λευκορωσία, το Τατζικιστάν και το Αζερμπαϊτζάν, που έχουν αντιγράψει τον ρωσικό νόμο για τον περιορισμό των δραστηριοτήτων των ΜΚΟ, των ΜΜΕ και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα