Τουρκία: Τεράστιο κύμα αλληλεγγύης - Συγκεντρώθηκαν πάνω από 5,5 δισ. ευρώ σε τηλεοπτική εκστρατεία

Τουρκία: Τεράστιο κύμα αλληλεγγύης - Συγκεντρώθηκαν πάνω από 5,5 δισ. ευρώ σε τηλεοπτική εκστρατεία

Στην κοινή τηλεοπτική εκστρατεία βοήθειας και αλληλεγγύης για τον σεισμό που έπληξε 11 επαρχίες της Τουρκίας με επίκεντρο το Καχραμανμαράς, συγκεντρώθηκε ποσό δωρεών 115,1 δισεκατομμυρίων λιρών (περίπου 5,7 δισ. ευρώ) ενώ στάλθηκαν περισσότερα από 9 εκατομμύρια μηνύματα SMS.

Η κοινή ζωντανή τηλεοπτική εκστρατεία, μεταδόθηκε από 213 τηλεοπτικά κανάλια και 562 ραδιόφωνα από την Τουρκία και το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των 8 εθνικών τηλεοπτικών σταθμών TRT1, ATV, FOX, Kanal D, Kanal D, Kanal 7, Show TV, Star TV και TV8. Την παρουσίαση έκαναν γνωστά τηλεοπτικά πρόσωπα, δημοσιογράφοι, ηθοποιοί, τραγουδιστές οι οποίοι απαντούσαν και στα τηλέφωνα.

Τηλεφωνική παρέμβαση Ερντογάν: Θα ξεπεράσουμε αυτήν τη δοκιμασία μαζί
Τηλεφωνική παρέμβαση στην εκστρατεία βοήθειας και αλληλεγγύης «Τουρκία Μια Καρδιά» έκανε και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι το κράτος με όλους τους θεσμούς, το προσωπικό και τον εξοπλισμό του και το έθνος με την κινητοποίηση όλων των μελών του έθνους από επτά έως εβδομήντα κινητοποιήθηκαν αμέσως για να συμπαρασταθούν στους σεισμοπαθείς και ότι παρά τις σκληρές συνθήκες του χειμώνα και το μέγεθος της περιοχής που προκλήθηκε από τις σοβαρές καταστροφές, συνέχισαν τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης και ανακούφισης που ξεκίνησαν με εξαιρετικό αγώνα.

Εξηγώντας ότι οι ελλείψεις και τα πισωγυρίσματα των πρώτων ημερών εξαλείφθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο Ερντογάν είπε ότι «οι προσπάθειες των 250 χιλιάδων αξιωματούχων μας και του έθνους μας στο σύνολό του επιταχύνθηκαν. Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλους, συμπεριλαμβανομένου του δημόσιου προσωπικού, των μελών της κοινωνίας των πολιτών και των εθελοντών, που επωμίστηκαν μαζί την καταστροφή του αιώνα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις φιλικές χώρες που μας συμπαραστάθηκαν τόσο με τις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης, όσο και με τη σημερινή εκστρατεία βοήθειας και τα μηνύματα συλλυπητηρίων και τα μηνύματα αλληλεγγύης. Πρώτον, θα ολοκληρώσουμε τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, δεν θα αφήσουμε ούτε έναν άνθρωπο κάτω από τα συντρίμμια και θα πραγματοποιήσουμε τις υπηρεσίες σίτισης και διαμονής με τρόπο που δεν θα προκαλέσει τη θυματοποίηση κανενός».

Δηλώνοντας ότι αμέσως σήκωσαν τα μανίκια για την απομάκρυνση των συντριμμιών και την ανοικοδόμηση των πόλεων και ότι θα ξεκινήσουν την οικοδόμηση με την τοποθέτηση των θεμελίων 30 χιλιάδων σπιτιών στα σημεία όπου έχουν ολοκληρωθεί οι προκαταρκτικές μελέτες από τις αρχές Μαρτίου, ο Ερντογάν σημείωσε ότι «στόχος μας είναι να αρχίσουμε να παραδίδουμε σπίτια όπου ο λαός μας μπορεί να ζήσει με ασφάλεια και ειρήνη στη θέση κάθε κατεδαφισμένου κτιρίου εντός 1 έτους. Ινσαλάχ (ο Θεός να δώσει), θα ξεπεράσουμε αυτήν τη δοκιμασία μαζί. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, συγκεντρώσαμε 136 εκατομμύρια 589 χιλιάδες λίρες βοήθειας μεταξύ μας και των φίλων μας εκεί. Φυσικά, η συνεισφορά μας περιλαμβάνεται σε αυτό το ποσό. Μαζί με αυτές που θα συγκεντρωθούν στη σημερινή εκστρατεία, κάθε σεντ που θα έρθει στους λογαριασμούς της AFAD από την Τουρκία και το εξωτερικό θα χρησιμοποιηθεί για τους σεισμοπαθείς μας».

«Θα παραδώσουμε νέα σπίτια σε έναν χρόνο»
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι παρείχαν 100 δισεκατομμύρια λίρες στήριξης από το Υπουργείο Οικονομικών από την πρώτη στιγμή και ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να παρέχει ό,τι είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια της κατασκευής αυτών των σπιτιών στην επόμενη διαδικασία.«Ζήτησα από τους ανθρώπους μου 1 χρόνο. Σε 1 χρόνο, ελπίζω ότι θα ολοκληρώσουμε αυτά τα σπίτια και θα τα παραδώσουμε στους ιδιοκτήτες τους», δήλωσε ο Ερντογάν και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όλους όσοι συνέβαλαν.

Οι δωρεές από τράπεζες και εταιρείες
Πολλοί επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, πολιτικοί, στελέχη ΜΚΟ και γραφειοκράτες από όλη τη χώρα συμμετείχαν στην εκστρατεία.

Σημαντικές δωρεές έκαναν τράπεζες και εταιρίες. Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκικής Δημοκρατίας έκανε την υψηλότερη δωρεά στην εκστρατεία με 30 δισ. λίρες, η Ziraat Bank έκανε δωρεά 20 δισ. λίρες, η VakıfBank 12 δισ. λίρες, η Halkbank 7 δισ. λίρες, η Προεδρία της Αμυντικής Βιομηχανίας και οι συνδεδεμένες εταιρείες 3,6 δισ. λίρες, η Turkcell 3,5 δισ. λίρες, η Cengiz Holding 2,5 δισεκατομμύρια λίρες, η Türk Telekom, η SDIF, ο όμιλος Borsa Istanbul και η Turkey Insurance 2 δισεκατομμύρια λίρες η καθεμία. Στη δεύτερη ώρα της εκστρατείας, η THY και η Baykar δώρισαν από 2 δισεκατομμύρια λίρες η καθεμία και η Ziraat Participation δώρισε 1 δισεκατομμύριο λίρες. Επίσης οι τράπεζες Vakıf Participation και Emlak Participation και η Emlak Konut δώρισαν από 1 δισεκατομμύριο λίρες στην εκστρατεία «Τουρκία Μια Καρδιά».

Οι δωρεές από πολιτικούς
Στην εκστρατεία εν μέσω και της προεκλογικής περιόδου όπως ήταν αναμενόμενο συμμετείχαν και οι πολιτικοί που συνέδραμαν με τον όβολο τους.

Ο πρόεδρος του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που συμμετείχε στην εκστρατεία δήλωσε ότι «θα ήθελα να δωρίσω έναν ακόμη μισθό αν μπορώ. Σας ευχαριστώ για την εκστρατεία αυτή. Εύχομαι επιτυχία και συλλυπητήρια στο έθνος μας. Εύχομαι υπομονή σε όλους μας».

 
Η πρόεδρος του κόμματος IYI Μεράλ Ακσενέρ ευχήθηκε ο Αλλάχ να μην δείξει άλλο πόνο στο τουρκικό έθνος σημειώνοντας ότι «ένας για όλους, όλοι για έναν, εγώ και ο σύζυγός μου δωρίζουμε από έναν μισθό ο καθένας. Θεού θέλοντος, η βοήθειά μας θα συνεχιστεί από εδώ και πέρα».

Ο Αλί Μπαμπατζάν, πρόεδρος του κόμματος DEVA, τόνισε ότι αυτές οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν με τη συνεργασία των τοπικών διοικήσεων, της κεντρικής κυβέρνησης, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των εθελοντών και δήλωσε ότι ο ίδιος και η σύζυγός του δώρισαν τους μισθούς τους για την εκστρατεία βοήθειας.

Ο πρόεδρος του BBP Μουσταφά Ντεστισί, τονίζοντας ότι αυτές οι οδυνηρές ημέρες θα ξεπεραστούν με ενότητα, αλληλεγγύη και συμπαράσταση, δήλωσε ότι «είχα δηλώσει προηγουμένως ότι δώρισα έναν από τους μισθούς μου. Τώρα θα ήθελα να πω ότι δώρισα έναν μισθό εκ μέρους της συζύγου μου, άλλες 50 χιλιάδες λίρες εκ μέρους των παιδιών μου και 500 χιλιάδες λίρες».

Ο Γκιουλτεκίν Ουϊσάλ, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να συνδέει τους ανθρώπους τόσο πολύ όσο μια καταστροφή που ξοδεύεται μαζί. «Αυτή η καταστροφή έκανε τις καρδιές μας να χτυπήσουν μαζί. Δωρίζω επίσης τους 3 μισθούς μου» είπε.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Τσιμτσέκ δώρισε τους μισθούς ενός έτους, ενώ ο Μουχαρέμ Ιντσέ, πρόεδρος του Κόμματος της Πατρίδας, και ο Ουμίτ Οζντάγκ, πρόεδρος του Κόμματος Zafer, ανακοίνωσαν ότι δώρισαν από έναν μισθό.

Η πρώην πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ δώρισε 1 εκατομμύριο λίρες για την εκστρατεία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα