Τουρκία: Οι διασώσεις της ελληνικής ΕΜΑΚ – Συγκλονίζουν οι Έλληνες διασώστες

Τουρκία: Οι διασώσεις της ελληνικής ΕΜΑΚ – Συγκλονίζουν οι Έλληνες διασώστες

Εδώ και λίγες ώρες βρίσκεται και επιχειρεί στην Τουρκία και δεύτερο κλιμάκιο της ελληνικής ΕΜΑΚ, ανεβάζοντας τον αριθμό των Ελλήνων διασωστών στους 32.

Πρωταθλήτρια στις διασώσεις η ΕΜΑΚ
Η ελληνική ΕΜΑΚ βγάζει από τα χαλάσματα την Αϊρίν μετά από 62 ώρες εγκλωβισμού. Την σκεπάζουν, της βάζουν οξυγόνο και την οδηγούν στο ασθενοφόρο. Είναι σοκαρισμένη, αφυδατωμένη αλλά ζωντανή. Ο αδελφός της την αγκαλιάζει, οι δικοί της άνθρωποι κλαίνε από χαρά.

Οι Έλληνες διασώστες είχαν ακούσει τις κραυγές της Αϊρίν νωρίς τα ξημερώματα. Το κορίτσι είχε καταπλακωθεί από μία νεκρή μητέρα, το μωρό της και συντρίμμια. Είχαν πέσει από τον επάνω όροφο, όταν κατέρρευσε η πολυκατοικία στο Χατάι.

«Αφήνουμε πίσω τους νεκρούς»
«Δυστυχώς έχουμε αφήσει και κάποια άτομα νεκρά στα σημεία. Με βάση το πρωτόκολλο δεν μπορείς να ‘ξοδεύεις’ χρόνο για νεκρό όταν πίσω υπάρχουν ζωντανοί που φωνάζουν βοήθεια», σημειώνει ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος, Αθανάσιος Μπαλάφας.

Η Αϊρίν δεν μπορούσε να κουνήσει το πόδι της, καθώς είχε καταπλακωθεί από δομικά υλικά . Έφτασε μάλιστα στο σημείο να ζητά από τους άνδρες της ΕΜΑΚ να της κόψουν το πόδι προκειμένου να την απεγκλωβίσουν.

Οι Έλληνες διασώστες με χειρουργικές κινήσεις και εν μέσω μετασεισμών, έβγαλαν το μωρό που ήταν ήδη νεκρό και κατάφεραν να δημιουργήσουν τον χώρο για να βγάλουν στο φως την Αϊρίν. Οι διασώστες τής έδωσαν νερό. Το κορίτσι τους ευχαρίστησε στα Ελληνικά.

Ο πυροσβέστης της ΕΜΑΚ, Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος, γιος πυροσβέστη, διέσωσε ένα παιδί, ωστόσο ένα άλλο ξεψύχησε στα χέρια του.

«Ξέρω ότι βγήκε κλαίγοντας, προσπαθούσε να βοηθήσει ένα παιδί και ένα άλλο χάθηκε. Ο συνάδελφος έχει 5 μηνών παιδί», είπε ο κ. Μπαλάφας.

Στο Χατάι το δεύτερο κλιμάκιο της ΕΜΑΚ
88 αποστολές βοήθειας από όλο τον κόσμο κάνουν επιχειρήσεις διάσωσης στην Τουρκία.

Η ελληνική ΕΜΑΚ ωστόσο έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια στον εντοπισμό επιζώντων αφού από τους 58 που βγήκαν σώοι από τα συντρίμμια, έχει επαναφέρει στη ζωή τους 5.

Οι διασώστες δεν δίνουν τη μάχη μόνο με τον χρόνο και τις πολικές θερμοκρασίες, η αποστολή τους έτσι κι αλλιώς είναι επιχειρησιακά εξαιρετικά δύσκολη και οι κίνησες τους πρέπει να είναι χειρουργικές.

«Μας ζητάνε να σωπάσουμε»
Οι πυροσβέστες αναζητούν ψιθύρους στα ερείπια. Οποιοσδήποτε θόρυβος, μπορεί να καλύψει τα σημάδια της ζωής.

Το συγκλονιστικό βίντεο που φέρνει στη δημοσιότητα το MEGA, καταγράφει την  προσπάθεια των διασωστών να φτάσει η φωνή τους κάτω από τα ερείπια και μετά η αγωνία και η απόλυτη σιωπή μήπως υπάρχει κάποιο ίχνος ζωής.

Και ξαφνικά μέσα από τα χαλάσματα, γεννιέται η ελπίδα. Μια παιδική φωνή.

Τότε αρχίζει η επιχείρηση διάσωσης. Με ένα γεώφωνο, επιχειρούν να ανιχνεύσουν και το πιο ισχνό κάλεσμα, από τα έγκατα της γης. Μετακινούνται με προσοχή πάνω στις πλάκες του ισοπεδωμένου κτιρίου και πλησιάζουν στο σημείο.

Οι πυροσβέστες με ένα περιστροφικό τρυπάνι ανοίγουν μικρές οπές στα χαλάσματα. Μέσα ελίσσεται μια κάμερα. Ανασηκώνουν τσιμεντόπλακες, σκάβουν και υποστυλώνουν, φτιάχνουν ένα στενό λαγούμι για να τρυπώσουν.

Προσπάθειες διάσωσης
Ο χώρος όπου θα κινηθεί ο διασώστης μπορεί να φτάνει τους 40 με 50 πόντους πλάτος. Η διείσδυση γίνεται οριζόντια και απαιτεί χειρουργική ακρίβεια για να μην φράξει καμία σωτήρια δίοδος.

Απαραίτητα εργαλεία στην προσπάθεια τους για να μπουν στα κατεστραμμένα κτίρια είναι οι ανυψωτικοί γρύλοι,  οι ανυψωτικοί σάκοι, διαστολείς και σκαπτικά εργαλεία.

Eιδικά εκπαιδευμένα σκυλιά που μπαίνουν στα ερείπια για να οσμιστούν ανθρώπινη παρουσία.

Μια άνιση μάχη με τον χρόνο, τους μετασεισμούς και τις καιρικές συνθήκες. Μια μάχη με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής. Η υποστήριξη των τεχνικών μέσων δεν είναι αρκετή. Χρειάζεται ψυχή και πίστη. Μα πάνω από όλα υπομονή, προσήλωση και οξυμένες αισθήσεις.

Κι όταν έρθει η πολυπόθητη ώρα και η ζωή ανασυρθεί από τα συντρίμμια, τα συναισθήματα δεν περιγράφονται.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα