Τσαβούσογλου: Αντιδράσεις για την έγκριση διαμαρτυρίας για το κάψιμο του Κορανίου στη Στοκχόλμη.

Τσαβούσογλου: Αντιδράσεις για την έγκριση διαμαρτυρίας για το κάψιμο του Κορανίου στη Στοκχόλμη.

Έντονες οι αντιδράσεις για την έγκριση της «διαμαρτυρίας για το κάψιμο του Κορανίου» στη Στοκχόλμη από τον Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών  δήλωσε ότι «όταν πρόκειται για το Κοράνι, όταν πρόκειται για ισλαμοφοβία, λένε αμέσως ελευθερία της έκφρασης και ελευθερία της σκέψης». Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος επισκέφθηκε περιοχή της Αττάλεια μαζί με επιχειρηματίες απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση που είχε μαζί τους.

Όσον αφορά την «άδεια να κάψει το Ιερό Κοράνι» που δόθηκε στον Ράσμους Παλουντάν, τον ηγέτη του δανέζικου ακροδεξιού κόμματος Stram Kurs στη Σουηδία, μπροστά από την πρεσβεία της Τουρκίας στη Στοκχόλμη, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «στη Σουηδία, αυτός ο τρελός έχει προσβάλει τη θρησκεία μας, το Ισλάμ, και το ιερό μας βιβλίο, το Κοράνι, στο παρελθόν και έχει διαπράξει τέτοιες πράξεις. Πρόκειται για μια ρατσιστική πράξη που περιλαμβάνει επίσης έγκλημα μίσους».

Σημειώνοντας ότι έλαβαν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες όταν έλαβαν αυτή την είδηση, ο πρέσβης της Σουηδίας στην Άγκυρα Στάφαν Χέρστρομ κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών και του έκαναν τις απαραίτητες προειδοποιήσεις, ενώ ο πρέσβης της Τουρκίας στη Στοκχόλμη συναντήθηκε επίσης απευθείας με τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ.

«Κανείς δεν μπορεί να το αποκαλέσει αυτό ελευθερία γνώμης και σκέψης. Σήμερα, δεν επιτρέπουν το κάψιμο για μια άλλη θρησκεία, ενός άλλου βιβλίου, αλλά όταν πρόκειται για το Κοράνι, όταν πρόκειται για ισλαμοφοβία, το αποκαλούν αμέσως ελευθερία έκφρασης και σκέψης».

Τονίζοντας ότι τα εγκλήματα μίσους και ο ρατσισμός δεν αποτελούν ελευθερία σκέψης, δήλωσε ότι «[Αυτό] δεν είναι [ελευθερία σκέψης] σύμφωνα με τη σουηδική νομοθεσία, ούτε σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), τα εγκλήματα μίσους και ο ρατσισμός δεν αποτελούν ελευθερία σκέψης και έκφρασης».

Αναφέροντας ότι μια τέτοια άδεια δόθηκε «δυστυχώς παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισήμανε ότι «πιστεύουμε ότι μια τέτοια κατάπτυστη ενέργεια θα λάβει χώρα σήμερα γύρω στις 16.00-17.00 ώρα Τουρκίας. Ελπίζω ότι οι σουηδικές αρχές θα λάβουν τις απαραίτητες προφυλάξεις μέχρι εκείνη τη στιγμή και δεν θα επιτρέψουν να συμβεί κάτι τέτοιο, διότι αυτό θα ήταν ένα κατάπτυστο, ρατσιστικό έγκλημα και έγκλημα μίσους που θα προκαλούσε οργή σε όλο τον κόσμο».

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα