Ερντογάν: Απειλεί ότι η Τουρκία θα εισβάλει στη Συρία - Σύντομα αν θέλει ο Θεός

Ερντογάν: Απειλεί ότι η Τουρκία θα εισβάλει στη Συρία - Σύντομα αν θέλει ο Θεός

Για δεύτερη φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί ότι η Τουρκία θα εισβάλει στη Συρία, με στόχο τους Κούρδους. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Τούρκο Πρόεδρο, η χερσαία επίθεση θα γίνει «σύντομα, αν θέλει ο Θεός»!

«Εδώ και λίγες ημέρες συντρίβουμε τους τρομοκράτες με τα αεροπλάνα και τα drone μας», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στη βορειοανατολική Τουρκία. «Αν θέλει ο Θεός, θα τους εξοντώσουμε όλους αυτούς το συντομότερο, με τα άρματα μάχης και τους στρατιώτες μας».

Η τουρκική αεροπορία εξαπέλυσε την Κυριακή (20.11.2022) σειρά επιδρομών εναντίον κουρδικών θέσεων στη βόρεια Συρία και το Ιράκ, που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 37 ανθρώπους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και οι σύμμαχοί του της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) κατηγορούνται από την Άγκυρα ότι οργάνωσαν την επίθεση, που σημειώθηκε στις 13 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη και στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους, ενώ 81 τραυματίσθηκαν.

Οι δύο οργανώσεις αρνούνται οποιαδήποτε ανάμιξη, αλλά η Τουρκία τις κατηγορεί και ξεκίνησε επίθεση στα σύνορα με τη Συρία. Άλλωστε, από τον περασμένο Μάιο απειλούσε ότι θα κάνει επιδρομή στα εδάφη όπου βρίσκονται Κούρδοι.

«Αρπάχτηκαν» ο Σουλεϊμάν Σοϊλού με την Γερμανίδα υπουργό Εσωτερικών για τους βομβαρδισμούς στη Συρία

«Απαντήσαμε σ’ αυτή την άτιμη επίθεση, που στοίχισε τη ζωή σε έξι αθώους, ανάμεσα στους οποίους παιδιά, ξεριζώνοντας τις τρομοκρατικές οργανώσεις στο Ιράκ και στη βόρεια Συρία», συνέχισε ο Ερντογάν. «Γνωρίζουμε ποιος οπλίζει, ποιος ενθαρρύνει τους τρομοκράτες», επέμεινε χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

ΗΠΑ και Ρωσία «κόντρα» στην Τουρκία

Και ενώ ο Ερντογάν βρήκε ευκαιρία να επιτεθεί στους Κούρκους της Συρίας και του Ιράκ, ΗΠΑ και (η φίλη του) Ρωσία δεν στηρίζουν την επιθετικότητα της Τουρκίας και την κάλεσαν να δείξει αυτοσυγκράτηση.

«Καλούμε σε αποκλιμάκωση στη Συρία για να προστατευθούν οι άμαχοι και να υποστηριχθεί ο κοινός στόχος να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις.

«Συνεχίζουμε να είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μη συντονισμένη στρατιωτική δράση στο Ιράκ που παραβιάζει την κυριαρχία της χώρας», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του.

Η Ρωσία δήλωσε επίσης σήμερα πως «ελπίζει» ότι η Τουρκία θα επιδείξει «αυτοσυγκράτηση» και θα αποφύγει «κάθε υπερβολική χρήση της ισχύος» στη Συρία.

Η Ρωσία ζητά «αυτοσυγκράτηση» της Τουρκίας στη Συρία – Να βρεθεί «ειρηνική λύση»

«Κατανοούμε τις ανησυχίες της Τουρκίας που σχετίζονται με την ασφάλειά της (…) Όμως ταυτόχρονα καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή αποσταθεροποίηση της συνολικής κατάστασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μπούμερανγκ και να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση της ασφάλειας», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Σε απάντηση, η Τουρκία απαίτησε σήμερα από όλους τους συμμάχους της, με πρώτες τις ΗΠΑ, «να σταματήσουν κάθε υποστήριξη» προς τους μαχητές της YPG, τους οποίους θεωρεί τρομοκράτες.

«Δηλώνουμε προς όλους τους συνομιλητές μας, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, πως η YPG είναι ταυτόσημες με το PKK και διατυπώνουμε σθεναρά την απαίτησή μας απ’ αυτούς να πάψουν κάθε υποστήριξη προς τους τρομοκράτες», δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (YPG), ένας συνασπισμός στον οποίο κυριαρχεί η YPG, ανακοίνωσαν από την πλευρά τους σήμερα ότι συγκεντρώνουν όλες τις προσπάθειές τους σε μια «αποκλιμάκωση».

Η Άγκυρα επαναλαμβάνει πως θέλει να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» πλάτους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των νότιων συνόρων της.

«Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια ιδιαίτερα σφοδρή επίθεση εναντίον των PKK/YPG, καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές» του Ιουνίου 2023, εκτιμά ο Άντονι Σκίνερ, ανεξάρτητος αναλυτής και ειδικός στα θέματα της Τουρκίας, υπενθυμίζοντας ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είχε χρησιμοποιήσει «το χαρτί της ασφάλειας» και σε προηγούμενες εκλογές. «Ο Ερντογάν θέλει να ενισχύσει την υποστήριξη προς το κόμμα του, το AKP και τους συμμάχους του του (εθνικιστικού κόμματος) MHP. Παίζει λοιπόν το χαρτί του εθνικισμού και της ασφάλειας. Εξ ου και ο θόρυβος», λέει ο Σκίνερ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα