Πεσκόφ: Οι ΗΠΑ μπορούν να ενθαρρύνουν το Κίεβο να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις

Πεσκόφ: Οι ΗΠΑ μπορούν να ενθαρρύνουν το Κίεβο να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις

Η Μόσχα απέρριψε την πρόταση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για «δημόσιες διαπραγματεύσεις» κατηγορώντας την Ουκρανία για μετατόπιση των στόχων ενώ παράλληλα, πραγματοποίησε «άνοιγμα» προς τις ΗΠΑ προκειμένου να ενθαρρύνει το Κίεβο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

 Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, η Μόσχα είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε θέση να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες της Ρωσίας και θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν το Κίεβο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν το θέλουν.

Ο Πεσκόφ κατηγόρησε επίσης την Ουκρανία ότι άλλαξε πολλές φορές τη θέση της σχετικά με το αν ήθελε να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα κατά τη διάρκεια της εννιάμηνης σύγκρουσης. «Πρώτα διαπραγματεύονται, μετά αρνούνται να διαπραγματευτούν, μετά ψηφίζουν νόμο που απαγορεύει κάθε είδους διαπραγματεύσεις, μετά λένε ότι θέλουν διαπραγματεύσεις, αλλά δημόσιες», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους και συνέχισε:

 «Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να φανταστούμε δημόσιες διαπραγματεύσεις… Ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι Ουκρανοί δεν θέλουν καμία διαπραγμάτευση».

 Ο Πεσκόφ ανέφερε επίσης ότι η Μόσχα θα συνεχίσει αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και ότι οι πυραυλικές επιθέσεις σε στόχους σε ολόκληρη την Ουκρανία ήταν συνέπεια του ότι το Κίεβο δεν είναι πρόθυμο να συναντηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Όσον αφορά τα πυρηνικά ο Πεσκόφ τόνισε πως στη Ρωσία, κανείς δεν μιλάει για το θέμα αυτό, ενώ τέτοια ρητορική ακούγεται στην Ευρώπη, κλιμακώνοντας έτσι την ένταση σε μια δυνητικά επικίνδυνη περιοχή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα