ΕΕ: Γκρίνια για την στάση της Γερμανίας στο πλαφόν για το φυσικό αέριο

ΕΕ: Γκρίνια για την στάση της Γερμανίας στο πλαφόν για το φυσικό αέριο

Ένα μεγάλο θέμα που αναμένεται να απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας, είναι η πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Η Ελλάδα και άλλα 14 κράτη ζητούν από την Κομισιόν να προχωρήσει σε πλαφόν, υπάρχουν όμως αντιδράσεις όπως αυτή της Γερμανίας.

Κομισιόν, Γερμανία, Ολλανδία, Δανία και Λουξεμβούργο αντιτίθενται.

Η Γερμανία θα μπορούσε να συμφωνήσει αλλά βάζει πολλές προϋποθέσεις, όπως η τιμή που θα θέσει η Ευρώπη να είναι υψηλότερη από την τιμή που υπάρχει αυτήν την στιγμή στην αγορά.

Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώνουμε πιο ακριβά το φυσικό αέριο αλλά τουλάχιστον θα έχουμε και θα αποφύγουμε το σενάριο να ξεμείνουμε διότι οι εξαγωγείς θα το πουλήσουν σε χώρες που θα έχουν πιο ανταγωνιστικές τιμές.

Η Γερμανία είναι επίσης ανοιχτή και σε επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο, όπως θέλει η Κομισιόν, με την προϋπόθεση ότι θα πει «ναι» ο ευρωπαϊκός νότος.

Ωστόσο, τέτοια περίπτωση έχει αποκλειστεί, διότι η επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο θα σήμαινε ότι η Ρωσία κλείνει οριστικά την στρόφιγγα και χώρες όπως η Ελλάδα δεν παίρνει καθόλου αέριο.

megatv.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα