Ζαπορίζια: Μπαράζ εκρήξεων κοντά στον πυρηνικό σταθμό - Κανονικά τα επίπεδα ραδιενέργειας

Παρά τις εκκλήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ να σταματήσουν οι επιθέσεις στον θερμοπυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στην Ουκρανία, το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας χτυπήθηκε πάλι σήμερα, χωρίς ωστόσο να προκληθούν προβλήματα στους πυρηνικούς του αντιδραστήρες, όπως έδειξαν οι μετρήσεις που έγιναν με τη λήξη των βομβαρδισμών.

Οι δύο πλευρές συνέχισαν και σήμερα να αλληλοκατηγορούνται για τις επιθέσεις. Οι πύραυλοι έπεσαν στην περίμετρο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου την Ευρώπη. Φιλορώσος αξιωματούχος των δυνάμεων κατοχής, κατηγόρησε τις δυνάμεις του Κιέβου για τους βομβαρδισμούς. «Οι μαχητές του (Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ) Ζελένσκι βομβάρδισαν ξανά τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια», δήλωσε στο Telegram ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, μέλος της κατοχικής διοίκησης που εγκατέστησαν οι Ρώσοι σε αυτή την περιοχή της νότιας Ουκρανίας.

Η κρατική ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom ανέφερε επίσης ότι το συγκρότημα όπου στεγάζεται ο πυρηνικός σταθμός βομβαρδίστηκε, αλλά επέρριψε την ευθύνη στις ρωσικές δυνάμεις. Η Energoatom ανακοίνωσε ότι βομβαρδίστηκε πέντε φορές η περιοχή του εργοστασίου, συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας όπου αποθηκεύονται ραδιενεργά υλικά, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι κανείς δεν τραυματίστηκε και η κατάσταση στο εργοστάσιο παραμένει υπό έλεγχο.

Οι μετρήσεις
Μετά τις επιθέσεις, δεν εντοπίστηκε καμία διαρροή ραδιενέργειας όπως δήλωσε αξιωματούχος της φιλορωσικής κατοχικής διοίκησης. «Προς το παρόν, δεν έχει εντοπιστεί καμία μόλυνση στον σταθμό και τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι στο φυσιολογικό», δήλωσε στο Telegram ο Εβγένι Μπαλίτσκι, επικεφαλής της πολιτικής και στρατιωτικής διοίκησης που έχει συσταθεί σε αυτήν την περιοχή της νότιας Ουκρανίας που ελέγχεται από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τη φιλορωσική τοπική διοίκηση, τα βλήματα σήμερα έπεσαν κοντά σε μια αποθήκη «ραδιενεργών υλικών». Ο Μπαλίτσκι δήλωσε , στο σημείο αποθηκεύονται «αρκετοί τόνοι» ραδιενεργών αποβλήτων και ένας βομβαρδισμός σε αυτή την αποθήκη «θα καθιστούσε ολόκληρη την περιοχή ακατοίκητη».

Υποστήριξε επίσης ότι ο καπνός που υψώνεται στον ουρανό κοντά στο σημείο, ο οποίος είναι ορατός σε βίντεο που κυκλοφορούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προήλθε από φωτιά που ξέσπασε σε χωράφι ύστερα από πτώση ηλεκτροφόρων καλωδίων. «Πυροσβέστες βρίσκονται στο στάδιο της κατάσβεσης», υπογράμμισε.

Η κατάσταση στη Ζαπορίζια προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα για τον κίνδυνο «καταστροφής». «Καλώ τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας να σταματήσουν αμέσως όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην περιοχή γύρω από τον σταθμό και να μην στοχοποιούν τις εγκαταστάσεις του και την γύρω ζώνη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίσθηκαν πάντως και κατά την χθεσινή νύκτα στην γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία, περιλαμβανομένης της ζώνης του σταθμού της Ζαπορίζια.
Το θέμα των βομβαρδισμών κατά του πυρηνικού σταθμού θα βρίσκεται σήμερα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα