Βίντεο του Τραμπ προς τους Αμερικανούς πολίτες

Βίντεο του Τραμπ προς τους Αμερικανούς πολίτες

Νέα μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη έχει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης, σχετικά με υπόθεση φοροδιαφυγής.

Λίγο μετά την έφοδο του FBI στο σπίτι του στη Φλόριντα, ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δημοσιεύει βίντεο, το οποίο από πολλούς ερμηνεύεται ως μια πρώτη προεκλογική καμπάνια.

Η έφοδος του FBI στην έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα τη Δευτέρα (περισσότερα εδώ) σηματοδότησε μια ξαφνική κλιμάκωση των ερευνών σε βάρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ ενώ έφερε στο προσκήνιο ερωτήματα τα οποία θεωρητικά θα μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία επόμενων προεδρικών εκλογών στη χώρα, το 2024.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εάν η έρευνα –η οποία φέρεται να συνδέεται με τον χειρισμό απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων από τον Τραμπ– καταλήξει στην καταδίκη του, τότε ο 76χρονος πολιτικός θα μπορούσε να αποκλειστεί από το να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για πρόεδρος, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι.

Μεσούσης της νέας πολιτικής θύελλας που έχει ξεσπάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, το BBC επιχείρησε να απαντήσει στο ερώτημα αν οι συγκεκριμένες έρευνες των αμερικανικών Αρχών, καθότι σε βάρος του Τραμπ εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις, θα μπορούσαν πραγματικά να οδηγήσουν στον αποκλεισμό του επιχειρηματία από τη δυνατότητα να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο, ο Τζόζεφ Μορένο, πρώην εισαγγελέας του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, ανέφερε, αρχικά, ότι η φύση της έρευνας στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο του Τραμπ στο Παλμ Μπιτς υποδηλώνει ότι η έρευνα κινείται προς την κατεύθυνση απόδοσης πιθανών κατηγοριών. «Κάποιος στο FBI και ένας ομοσπονδιακός εισαγγελέας πιστεύουν ότι υπάρχει ποινική παραβίαση του νόμου Περί Προεδρικών Αρχείων (σ.σ. που απαιτεί από τους προέδρους να μεταφέρουν όλα τα έγγραφα και τα email τους στα Εθνικά Αρχεία) ή άλλων νόμων που διέπουν τα απόρρητα έγγραφα, γι’ αυτό και προχώρησαν», εξήγησε. Μεγάλο μέρος της συζήτησης που άνοιξε στον απόηχο της έρευνας έχει πράγματι επικεντρωθεί σε ένα συγκεκριμένο χωρίο του αμερικανικού ποινικού δικαίου –πρόκειται για την παράγραφο 2071 του 18ου Αρθρου του Κώδικα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα