Ιταλία: Τη διάλυση του κοινοβουλίου υπέγραψε ο Ματαρέλα - Εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου

Ιταλία: Τη διάλυση του κοινοβουλίου υπέγραψε ο Ματαρέλα - Εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου

Στις 25 Σεπτεμβρίου θα στηθούν οι κάλπες στην Ιταλία, όπως αποφασίστηκε πριν από λίγο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα υπέγραψε την απόφαση για τη διάλυση της Βουλής και της Γερουσίας.

Ο Ιταλός πρόεδρος εκτιμά ότι «δεν υπάρχουν προοπτικές για τη σύσταση μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας», μέχρι το τέλος της παρούσας νομοθετικής περιόδου. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί εντός των καθορισμένων χρονικών ορίων το Σχέδιο Ανάκαμψης της χώρας, να καταπολεμηθεί η πανδημία κορονοϊού και «να ολοκληρωθεί μια σειρά διαδικασιών προς το συμφέρον της Ιταλίας».

Η Ευρώπη «υποδέχεται» με ανησυχία την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι καθώς οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία είναι ικανές να επηρεάσουν ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο, δεδομένης της ενεργειακής κρίσης, του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και του γεγονότος ότι η ιταλική οικονομία είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην ΕΕ. Η Γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λορένς Μπουν υποστήριξε ότι ανοίγει «περίοδος αβεβαιοτήτων» ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι έκανε λόγο για μια δυνητικά «τέλεια καταιγίδα».

«Η Ιταλία θα εισέλθει σε μια περίοδο η οποία είναι πιθανόν να είναι λίγο λιγότερο σταθερή από εκείνη που είδαμε προηγουμένως», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter η Μπουν, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

«Τιμώ τον Μάριο Ντράγκι, που είναι μια εξαιρετική πολιτική προσωπικότητα, που είναι εταίρος για τη Γαλλία, έχουμε συνεργαστεί καλά, είναι πυλώνας για την Ευρώπη», πρόσθεσε η ίδια.

«Το μπαλέτο των ανεύθυνων εναντίον του Ντράγκι μπορεί να προκαλέσει τέλεια καταιγίδα. Τώρα είναι η ώρα να αγαπήσουμε την Ιταλία: μας περιμένουν δύσκολοι μήνες, αλλά είμαστε μια υπέροχη χώρα», ανέφερε σε μήνυμά του στο twitter o Πάολο Τζεντιλόνι.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα