Ρωσία: Tο εμπάργκο στο πετρέλαιο θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ΕΕ - Κίνα και Ινδία ήδη αγοράζουν

Ρωσία: Tο εμπάργκο στο πετρέλαιο θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ΕΕ - Κίνα και Ινδία ήδη αγοράζουν

Σκωπτικά απάντησε Ρώσος αξιωματούχος στην απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών για επιβολή μερικού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, τονίζοντας ότι η Μόσχα θα βρει άλλους αγοραστές.
Πιο συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, Μιχαήλ Ουλιάνοφ, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι το εμπάργκο στο πετρέλαιο θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ΕΕ, ενώ χαρακτήρισε αντιφατικές τις δηλώσεις που έκανε χθες και σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
 
«Όπως είπε σωστά χθες, η Ρωσία θα βρει άλλους αγοραστές», σημείωσε, προσθέτοντας: «Είναι αξιοσημείωτο ότι τώρα αντιφάσκει με τη χθεσινή της δήλωση. Πολύ γρήγορη αλλαγή σκέψης που δείχνει ότι η ΕΕ δεν είναι σε καλή κατάσταση», έγραψε.

Μάλιστα παρέθεσε και το tweet της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν  με το οποίο καλωσόριζε τη συμφωνία της ΕΕ για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, σημειώνοντας ότι θα μειώσει κατά περίπου 90% τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ έως το τέλος του έτους και σύντομα θα επανέλθει στη μείωση του υπόλοιπου 10% που αφορά την προμήθεια μέσω αγωγού.

 


 
Ινδία και Κίνα ήδη αγοράζουν το ρωσικό πετρέλαιο

Η Ινδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο και αυξάνει σταθερά τις εισαγωγές από τη Ρωσία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξασφαλίζοντας χαμηλότερες τιμές. Ωστόσο, η Ινδία απέρριψε την κριτική που της ασκείται για τις αγορές ρωσικής ενέργειας, δηλώνοντας ότι μία ξαφνική διακοπή των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου θα έπληττε τελικά τους πολίτες της.

Σε αυξημένες αγορές ρωσικού πετρελαίου – σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς -  προχωρά και η Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Reuters. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Κίνα και η Ινδία αναπλήρωσαν τον Απρίλιο το κενό που υπήρξε στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου καθώς πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες σταμάτησαν τις αγορές τους από τη Ρωσία λόγω των κυρώσεων. Το αποτέλεσμα ήταν οι ρωσικές εξαγωγές να επανέλθουν στα επίπεδα που ήταν πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Διχασμός για το εμπάργκο στο φυσικό αέριο

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας ζήτησε από την ΕΕ να συζητήσει την προοπτική επιβολής εμπάργκο και στο ρωσικό αέριο στο επόμενο πακέτο κυρώσεων, αλλά συνάντησε την αντίδραση του Αυστριακού καγκελάριου, Καρλ Νεχάμερ, ο οποίος απέρριψε αμέσως το ενδεχόμενο αυτό, τονίζοντας ότι δεν θα είναι ούτε καν ως θέμα συζήτησης στο επόμενο πακέτο μέτρων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα