Πειρατεία ελληνικών τάνκερ: Οι δραματικές ώρες στα χέρια των Ιρανών - Διπλωματικό θρίλερ

Πειρατεία ελληνικών τάνκερ: Οι δραματικές ώρες στα χέρια των Ιρανών - Διπλωματικό θρίλερ

Τις δραματικές ώρες που βιώσαν στα χέρια των φρουρών της ισλαμικής επανάστασης μεταφέρουν στο MEGA οι γονείς του β’ μηχανικού στο πλοίο «Prudent Warrior» Μανώλη Δεδεάκη, όταν οι κομάντος πραγματοποίησαν το ρεσάλτο και πάνοπλοι πάνω στο δεξαμενόπλοιο.

«Είπαν κατευθείαν τα όπλα, τα όπλα σας λέει, όποιος έχει όπλο και τώρα λέει παύει η κάθε επικοινωνία και η κάθε αρχηγία. Αρχηγοί είμαστε εμείς» σημείωσε η μητέρα του β’ μηχανικού.

Όλοι φοβήθηκαν για τη ζωή τους σημειώνει η μητέρα του ναυτικού.

«Όλοι τρομάξανε φυσικά, όλοι τρόμαξαν. Γιατί φανταστείτε να κατεβούν δύο ελικόπτερα με 18 άτομα οπλισμένους μέσα, να εισβάλλουν στο πλοίο και να σου λένε τι είναι, από πού είναι, γιατί είναι» συμπλήρωσε η μητέρα του Μανώλη Δεδεάκη.

Το θρίλερ συνεχίζεται στον περσικό κόλπο για τους Έλληνες ναυτικούς των δυο δεξαμενόπλοιων που τελούν τώρα ουσιαστικά υπό ομηρία από το ίδιο το κράτος του Ιράν. Για την ώρα είναι όλοι καλά στην υγεία τους και στα δυο δεξαμενόπλοια με τη φρουρά να χαλαρώνει τα μέτρα επιτήρησης των ναυτικών που παραμένουν πάνω στο πλοίο.

«Πήγαν 18 άτομα, τώρα έχουν φύγει και έχουν μείνει 6-7 άτομα τα οποία είναι στη γέφυρα του πλοίου και ελέγχουν το πλοίο. Απλώς το έχουν καταλάβει και δεν έχουμε δορυφορική επικοινωνία. Μόνο ό,τι κάνουμε μέσω κινητών, μέσω ίντερνετ» τόνισε ο πατέρας του β’ μηχανικού.

Ο πατέρας του Μανώλη Δεδεάκη, πρώην ναυτικός και εκείνος στην ποντοπόρο ναυτιλία είχε βιώσει απόπειρα πειρατείας, όταν ταξίδευε στα νερά της μέσης ανατολής.

Γνωρίζει την αγωνία που περνά ο γιός του και τώρα ελπίζει στην ταχύτερη δυνατή αποδέσμευση των πλοίων που παραμένουν σε αγκυροβόλιο λίγα ναυτικά μίλια από τις ιρανικές ακτές.

«Θα παραμείνει το βαπόρι εκεί μέχρι να τους πουν ακριβώς τι θα γίνει. Θα πάρουν τα φορτία; Θα γίνουν διαπραγματεύσεις; Τι ακριβώς θα γίνει δεν ξέρουν ακόμη τίποτα» συμπλήρωσε.

Διπλωματικό θρίλερ
Οι σχέσεις Ελλάδας – Ιράν βρίσκονται σε μεγάλη κρίση. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη έντονο διπλωματικό παρασκήνιο με την εμπλοκή και της ΕΕ.

Κομισιόν: Απαράδεκτη η κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει από χθες προβεί σε εντονότατο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενημερώθηκε άμεσα.

Η Τεχεράνη τραβά το σκοινί και επιτίθεται στην Ελλάδα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν να παραδέχεται ουσιαστικά ότι πρόκειται για αντίποινα αναρτώντας φωτογραφία από το ιρανικό πλοίο που δεσμεύτηκε στην Κάρυστο.

«Οι δεσμοί μας δεν πρέπει να παρεμποδίζονται από βαθιά κοντόφθαλμους, λανθασμένους υπολογισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ληστρικής επιδρομής κατόπιν εντολής τρίτου μέρους. Το πλήρωμα των δεξαμενόπλοιων είναι ασφαλές και καλά στην υγεία του» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπ. Εξωτερικών του Ιράν.

Σύμφωνα μάλιστα με τους New York Times η Τεχεράνη απειλεί με κατάσχεση και τα 17 ελληνόκτητα πλοία που πλέουν στον περσικό κόλπο, προκαλώντας την παρέμβαση και της βρετανικού Foreign Office.

«Η κατάσχεση ελληνικών πλοίων από τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) είναι απαράδεκτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια της ναυτιλίας στα στενά του Ορμούζ» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών της Βρετανίας.

Τα σενάρια και οι απειλές για βίαιη κατάληψη και άλλων πλοίων με ελληνική σημαία στον περσικό επιβεβαιώνονται και από ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων που μεταφέρει τις αξιώσεις της Τεχεράνης για την επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου που έχουν κατασχέσει οι ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα