Ουκρανία: Παγκόσμιος αποτροπιασμός για τη σφαγή αμάχων στη Μπούτσα

Ουκρανία: Παγκόσμιος αποτροπιασμός για τη σφαγή αμάχων στη Μπούτσα

Παγκόσμιο αποτροπιασμό προκαλεί η σφαγή των αμάχων στη Μπούτσα της Ουκρανίας, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή. Το Κίεβο καταγγέλλει ρωσική θηριωδία, η Μόσχα ωστόσο αρνείται τις κατηγορίες και μιλάει για σκηνοθεσία.

Εκατοντάδες είναι οι νεκροί που ανακαλύφθηκαν στα περίχωρα του Κιέβου μετά την αποχώρηση του ρωσικού στρατού και η Ουκρανία καταγγέλλει τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου. Μόνο σε έναν ομαδικό τάφο υπάρχουν περίπου 70 νεκροί.

Στις 10 Μαρτίου οι ρωσικές δυνάμεις είχαν εισβάλλει και είχαν φτάσει στην Μπούτσα. Όπως καταγγέλουν οι κάτοικοι της περιοχής είχαν ξεκινήσει ήδη οι εκτελέσεις των αμάχων. Μετά από λίγες μέρες έφτασαν εδώ στο προαύλιο εκκλησίας που βρίσκεται μέσα στο χωριό. Προχώρησαν στην ταφή 68 συμπολιτών τους. Ήδη οι κάτοικοι έρχονται εδώ μήπως βρουν κάποιον συγγενή τους.

Η Μπούτσα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο. Στις αυλές των σπιτιών συγγενείς θάβουν τα θύματα.

«Γίνονταν συνεχώς βομβαρδισμοί και εκρήξεις. Δεν είδα κάποιον πυροβολισμό με τα μάτια μου όμως μετά τους βομβαρδισμούς βγαίναμε και βλέπαμε πτώματα», αναφέρει κάτοικος της περιοχής.

Φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο πήγε στον τόπο της τραγωδίας ο Ουκρανός πρόεδρος και με βουρκωμένα μάτια τόνισε.

«Γνωρίζουμε ότι χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και βασανίστηκαν. Τους έκοψαν άκρα, βίασαν γυναίκες, δολοφόνησαν παιδιά. Είναι περισσότερο από… πρόκειται για γενοκτονία», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Μόσχα κάνει λόγιο για κατασκευασμένες ειδήσεις

«Πριν από λίγες μέρες εκεί στήθηκε μια παράσταση που διασπείρουν σε όλα τα κανάλια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι εκπρόσωποι της Ουκρανίας και οι προστάτες τους από τη Δύση», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών Ρωσίας.

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Πούτιν εγκληματία πολέμου

«Ίσως θυμάστε που με επέκριναν επειδή αποκάλεσα τον Πούτιν εγκληματία πολέμου. Βλέπτε τι έγινε στη Μπούτσα. Αυτό τον καθιστά εγκληματία πολέμου», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν απέφυγε να υιοθετήσει τον όρο γενοκτονία και είπε ότι θα πρέπει να συγκεντρωθούν τα στοιχεία για να γίνει δίκη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα