Η Μόσχα δεν αποκλείει χρήση πυρηνικών εφόσον υπάρξει απειλή κατά της Ρωσίας

Η Μόσχα δεν αποκλείει χρήση πυρηνικών εφόσον υπάρξει απειλή κατά της Ρωσίας

Οι Ρώσοι σφυροκοπούν στρατηγικούς στόχους στην κεντρική και δυτική Ουκρανία για να σπάσουν τη γραμμή ανεφοδιασμού των Ουκρανών.
Καθώς οι πύραυλοι που εκτοξεύονταν από την Κριμαία και από πλοία στη Μαύρη Θάλασσα έπεφταν βροχή στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν αναχωρούσε από το Λευκό Οίκο με προορισμό την Ευρώπη, μιλώντας για τον κίνδυνο να χρησιμοποιήσει η Μόσχα χημικά όπλα.

Πόσο μεγάλη είναι η απειλή χρήσης χημικών από τη Ρωσία; ρωτήθηκε ο Τζο Μπάιντεν απαντώντας: Νομίζω ότι η απειλή είναι υπαρκτή.

Προηγουμένως, ο εξ απορρήτων του Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε δηλώσει ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά αν απειληθεί η ύπαρξή της. Εξηγώντας όμως τους λόγους της εισβολής δημιούργησε περισσότερες ανησυχίες από αυτές που υποτίθεται ότι καθησύχασε.

«Δυστυχώς το 2022, πριν από περίπου δύο μήνες, ο πρόεδρος Ζελένσκι άρχισε να μιλά για την πιθανότητα δημιουργίας πυρηνικών όπλων στην επικράτεια της Ουκρανίας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, προσθέτοντας: «Έχουμε ένα δόγμα ασφαλείας, είναι δημοσιευμένο και μπορείτε να διαβάσετε όλους τους λόγους για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Εφόσον υπάρξει υπαρξιακή απειλή για τη χώρα μας, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με το δόγμα μας».

Οποιαδήποτε χρήση χημικών ή πυρηνικών όπλων θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες προειδοποίησε το ΝΑΤΟ, καλώντας τη Ρωσία να σταματήσει την επικίνδυνη και ανεύθυνη ρητορική.

«Οποιαδήποτε χρήση πυρηνικού όπλου θα αλλάξει ριζικά τη φύση της σύγκρουσης. Η Ρωσία πρέπει να καταλάβει πως ένας πυρηνικός πόλεμος δεν πρέπει να ξεκινήσει ποτέ, και ότι δεν θα τον κερδίσουν ποτέ» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας είπε ότι πάνω από 100.000 Αμερικανοί στρατιώτες και 40.000 από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε ετοιμότητα και ότι τα μέλη θα κληθούν να καταβάλουν περισσότερα για τη συλλογική ασφάλεια.

Μιλώντας στη γαλλική Βουλή, ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από τις γαλλικές επιχειρήσεις να σταματήσουν όλες τις συναλλαγές με τη Ρωσία. Την ίδια ώρα ο Γερμανός καγκελάριος συνομιλούσε τηλεφωνικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ζητώντας πάλι κατάπαυση πυρός.

«Ο πόλεμος καταστρέφει την Ουκρανία, όμως με αυτόν τον πόλεμο ο Πούτιν καταστρέφει και τη Ρωσία. Τα όπλα πρέπει να σιγήσουν, και πρέπει να σιγήσουν τώρα» πρόσθεσε ο Όλαφ Σολτς.

Όμως ουκρανικές πηγές εκτιμούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται, ενισχύονται και ετοιμάζονται να κινηθούν ξανά από τη νότια προς την κεντρική Ουκρανία, προς την Οδησσό ακόμα και προς τη Λβίβ, για να ανακόψουν τις ενισχύσεις που καταφθάνουν στους Ουκρανούς από τα πολωνικά σύνορα.

Βλαντιμίρ Πούτιν: Οι μη φιλικές χώρες θα πληρώνουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια
«Έλαβα την απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή ένα σύνολο μέτρων ώστε να περάσουμε στις πληρωμές σε ρούβλια του αερίου μας που παραδίδεται σε εχθρικές χώρες και να εγκαταλείψουμε όλους τους διακανονισμούς με άλλα νομίσματα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια μίας κυβερνητικής σύσκεψης, εξηγώντας ότι πρόκειται για μία αντίδραση στο «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στη Δύση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση είχε άμεσο αντίκτυπο στο ρωσικό νόμισμα, που ενισχύθηκε απέναντι στο ευρώ και το δολάριο, ενώ κατακρημνιζόταν από τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία.

«Είναι σαφές ότι το να παραδίδουμε τα προϊόντα μας στην ΕΕ, στις Ηνωμένες Πολιτείες και να λαμβάνουμε δολάρια, ευρώ και άλλα νομίσματα δεν έχει πλέον κανένα νόημα για εμάς», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

megatv

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα