ΠΟΥ για πόλεμο στην Ουκρανία: Αυξάνονται οι επιθέσεις σε νοσοκομεία και ασθενοφόρα

ΠΟΥ για πόλεμο στην Ουκρανία: Αυξάνονται οι επιθέσεις σε νοσοκομεία και ασθενοφόρα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι οι επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων, ασθενοφόρων και άλλων υγειονομικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία έχουν αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς τις τελευταίες ημέρες και προειδοποίησε ότι στη χώρα εξαντλούνται οι ζωτικής σημασίας ιατρικές προμήθειες.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε χθες ότι τουλάχιστον 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε 16 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Δεν ανέφερε ποιος ήταν υπεύθυνος για τον θάνατό τους.
Η Κάθριν Σμόλγουντ, ανώτερη αξιωματούχος του ΠΟΥ για τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι ο απολογισμός περιλαμβάνει περιστατικά στα οποία ασθενοφόρα έχουν επιταχθεί για λόγους άλλους από την παροχή υγειονομικής έκτακτης βοήθειας.

«Θα συνεχίσουμε να επικαιροποιούμε αυτούς τους αριθμούς. Αυξάνονται με αρκετά γρήγορο ρυθμό τις τελευταίες λίγες ημέρες», δήλωσε η Σμόλγουντ.

 Η υπηρεσία εργάζεται για να παράσχει άμεσα ιατρικές προμήθειες στην Ουκρανία, όπου εξαντλούνται οι προμήθειες οξυγόνου, ινσουλίνης, εξοπλισμού ατομικής προστασίας καθώς και οι χειρουργικές προμήθειες και τα προϊόντα αίματος, δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε στην ενημέρωση αυτή.

Η παροχή οξυγόνου, παιδικών εμβολίων και εμπειρογνωσίας σε θέματα ψυχικής υγείας είναι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων του ΠΟΥ για την περιοχή, δήλωσε ο ίδιος.

Ο Κλούγκε τόνισε επίσης την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στις ανάγκες υγείας των γυναικών, όπως μητρικής υγείας και έκτακτης γυναικολογικής φροντίδας, καθώς και να αντιμετωπιστούν περιστατικά σεξουαλικής και έμφυλης βίας.

«Οι διαμάχες του παρελθόντος μας έχουν δείξει ότι έφηβες, γυναίκες με αναπηρίες και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας βρίσκονται στην πλέον ευπαθή κατάσταση».

«Αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν επιθέσεις από ανθρώπους εκτός σπιτιού και από ένοπλες ομάδες, καθώς και βία από τους συντρόφους τους, σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση», δήλωσε ο Κλούγκε.
 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα