Ο Πούτιν χτύπησε πυρηνικό εργοστάσιο – Καθησυχάζουν οι Ουκρανοί – «Καμία αύξηση ραδιενέργειας»

Ο Πούτιν χτύπησε πυρηνικό εργοστάσιο – Καθησυχάζουν οι Ουκρανοί – «Καμία αύξηση ραδιενέργειας»

Η πυρκαγιά στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, το μεγαλύτερο του είδους στην Ευρώπη, ξέσπασε σε κτίριο που χρησιμοποιείτο για εκπαίδευση των εργαζομένων, εκτός της περιμέτρου της εγκατάστασης, καθησύχασε η ουκρανική υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή.
Δε διαπιστώνεται διαρροή
Ο διευθυντής του εργοστασίου δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Ukraine 24 ότι δεν διαπιστώνεται διαρροή ραδιενέργειας από κανέναν αντιδραστήρα.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα είχε κατηγορήσει τον ρωσικό στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον του εργοστασίου από όλες τις πλευρές.

Είπε ότι έχει ξεσπάσει ήδη πυρκαγιά και προειδοποίησε ότι εάν σημειωθεί έκρηξη στην εγκατάσταση, τα πράγματα θα είναι δέκα φορές χειρότερα απ’ ό,τι στο Τσερνόμπιλ, όπου εκτυλίχθηκε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία.

Ο ΔΟΑΕ
Η ουκρανική επιτροπή ατομικής ενέργειας δεν εντόπισε «καμία μεταβολή» στο επίπεδο της ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, το οποίο υπέστη νωρίτερα βομβαρδισμό από ρωσικά στρατεύματα με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί φωτιά, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Ο ουκρανικός εποπτικός φορέας «πληροφόρησε τον ΔΟΑΕ ότι δεν διαπιστώθηκε καμία μεταβολή του επιπέδου ραδιενέργειας στο εργοστάσιο στη Ζαπορίζια», ανέφερε ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, μέσω Twitter.

Επείγουσα έκκληση
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) απηύθυνε νωρίτερα επείγουσα έκκληση για άμεση παύση του πυρός στο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, προειδοποιώντας εναντίον του «πολύ σοβαρού» κινδύνου να σημειωθεί δυστύχημα εάν χτυπηθεί αντιδραστήρας.

Ο ΔΟΑΕ «καλεί να σταματήσει η χρήση βίας και προειδοποιεί εναντίον του πολύ σοβαρού κινδύνου εάν χτυπηθούν οι αντιδραστήρες» της εγκατάστασης, ανέφερε μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι ο γενικός διευθυντής του Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι βρίσκεται σε επαφή με τις ουκρανικές αρχές και με στελέχη της διεύθυνσης του εργοστασίου.

ΗΠΑ: Σε «κόκκινο συναγερμό» η ομάδα αντιμετώπισης πυρηνικών συμβάντων
Οι ΗΠΑ ενεργοποίησαν την ομάδα αντιμετώπισης πυρηνικών συμβάντων, ωστόσο δε βλέπουν αυξημένες μετρήσεις ακτινοβολίας, κάτι που είναι θετικό.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω πληροφορίες για το χτύπημα, το οποίο έγινε δίπλα σε αντιδραστήρες, σε κτίριο που είναι στο χώρο.

Ζελένσκι: Κατηγορεί τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία» μετά τη φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία», ότι ήθελε να «επαναληφθεί» η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ – όπου εκτυλίχθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία -, μετά τον βομβαρδισμό του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, του μεγαλύτερου του είδους στην Ευρώπη, από ρωσικά στρατεύματα, την ένατη ημέρα της εισβολής.

«Προειδοποιούμε όλο τον κόσμο για το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα εκτός της Ρωσίας δεν άνοιξε ποτέ πυρ εναντίον πυρηνικών εργοστασίων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το κράτος τρομοκράτης καταφεύγει τώρα στην πυρηνική τρομοκρατία», κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

Ο Μπάιντεν επικοινώνησε με τον Ζελένσκι
Όπως έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε με τον ομόλογό του της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς η κυβέρνησή του παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με την πυρκαγιά που ξέσπασε στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία.

Νωρίτερα, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρακολουθεί τις εξελίξεις στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια, όπου ουκρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως ξέσπασε φωτιά καθώς τα ρωσικά στρατεύματα επιτίθενται «από όλες τις πλευρές».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα