Νέο μήνυμα Ζελένσκι: Οι Ουκρανοί δεν παραδίνονται, δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε! Λαβρόφ: Θα βρεθεί λύση,

Νέο μήνυμα Ζελένσκι: Οι Ουκρανοί δεν παραδίνονται, δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε! Λαβρόφ: Θα βρεθεί λύση,

Ακόμη ένα διάγγελμα στον ουκρανικό λαό, ενώ οι μάχες και οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται, έστειλε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι βομβαρδισμοί της Ρωσίας δεν σταμάτησαν καθόλου κατά τη νύχτα που πέρασε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ότι οι Ουκρανοί δεν πρόκειται να φοβηθούν ή να σπάσουν ενώ αναφερόμενος και στους Ρώσους στρατιώτες τους κάλεσε να πάνε σπίτι τους.

«Ήθελαν να μας καταστρέψουν τόσες φορές. Δεν μπορούσαν. Έχουμε περάσει τόσα πολλά! Και αν κάποιος πιστεύει ότι, έχοντας περάσει όλα αυτά, οι Ουκρανοί θα φοβηθούν, θα σπάσουν ή θα παραδοθούν – δεν ξέρει τίποτα για την Ουκρανία. Και δεν έχει τίποτα να κάνει στην Ουκρανία.
Πήγαινε σπίτι. Προστατέψτε τους ρωσόφωνους. Όχι σε όλο τον κόσμο, αλλά στη χώρα μου» αναφέρει στο μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος. 

«Οι γραμμές άμυνας της Ουκρανίας αντιμετώπιζαν τη ρωσική επίθεση»
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι γραμμές άμυνας της Ουκρανίας αντιμετώπιζαν τη ρωσική επίθεση, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε ανάπαυλα στον βομβαρδισμό της Ουκρανίας από τη Μόσχα από τα μεσάνυχτα, μεταδίδει το Reuters.

«Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε παρά τη δική μας ελευθερία», είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία λαμβάνει καθημερινά όπλα από τους διεθνείς συμμάχους της.

Είπε ότι είχαν περάσει δύο χρόνια από τότε που η Ουκρανία κατέγραψε το πρώτο της κρούσμα COVID-19: «Έχει περάσει μια εβδομάδα τώρα που επιτέθηκε ένας άλλος ιός», είπε για τη ρωσική εισβολή.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η αλλαγή της τακτικής της Ρωσίας και ο βομβαρδισμός αμάχων στις πόλεις απέδειξαν ότι η Ουκρανία αντιστάθηκε με επιτυχία στο αρχικό σχέδιο της Μόσχας να πετύχει μια γρήγορη νίκη μέσω χερσαίας επίθεσης.

Λαβρόφ: Θα βρεθεί λύση
 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας παραχωρεί συνέντευξη Τύπου και δήλωσε βέβαιος ότι μπορεί να βρεθεί λύση στην Ουκρανία.

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση του Κιέβου πως είναι νεοναζιστικό καθεστώς.

 Η Γαλλία καλεί τους πολίτες της να φύγουν από τη Ρωσία
 
Η γαλλική κυβέρνηση συνέστησε σήμερα στους Γάλλους πολίτες, η παρουσία των οποίων και των οικογενειών τους δεν είναι απαραίτητη στη Ρωσία, να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία και το κλείσιμο του εναέριου χώρου μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο που δημιουργήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και από την επιβολή διεθνών κυρώσεων στη Ρωσία, απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση, αναφέρει στην ιστοσελίδα του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την Κυριακή το Παρίσι πρότεινε στους Γάλλους που περνούν από τη Ρωσία να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Δραματικός Λε Ντριάν

Είναι πιθανό τα χειρότερα να βρίσκονται μπροστά μας, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Φοβάμαι μία λογική πολιορκίας στην οποία οι Ρώσοι είναι συνηθισμένοι, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, υπενθυμίζοντας το τι συνέβη παλαιότερα στην Συρία και την Τσετσενία. Ο πόλεμος έχει εκατοντάδες νεκρούς και από την πλευρά της Ρωσίας, δήλωσε ο Λεντριάν εκτιμώντας ότι αυτό που κυρίως θέλει ο Πούτιν είναι να μην έχει στα σύνορα του χώρες με δημοκρατικά χαρακτηριστικά, διότι αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας. Ο Γάλλος υπουργός ανέφερε τέλος ότι για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία θα πρέπει να προηγηθεί κατάπαυση πυρός. Δεν διαπραγματεύεται κάνεις με το πιστόλι στον κρόταφο, τόνισε ο Γάλλος υπουργός.

34 άμαχοι νεκροί στο Χάρκοβο! Χωρίς νερό και φως η Μαριούπολη

Ρωσικοί βομβαρδισμοί και επιθέσεις στον άμαχο πληθυσμό στοίχισαν τη ζωή σε 34 αμάχους στην περιφέρεια του Χαρκίβ στην ανατολική Ουκρανία κατά τις τελευταίες 24 ώρες από τις 2 ως τις 3 Μαρτίου, έγινε γνωστό από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ενώ η εισαγγελία της Λιθουανίας ανακοίνωσε σήμερα πως άρχισε να διεξάγει έρευνες για ενδεχόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

«Η έρευνα άρχισε σε σχέση με τη στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία», αναφέρεται σε δήλωση.

Στο πλαίσιό της θα ερευνηθούν «στρατιωτικές επιθέσεις σε αμάχους, γιατρούς, καταστροφή κατοικιών, νοσοκομείων, εκπαιδευτικών θεσμών και άλλων πολιτικών εγκαταστάσεων, που οδήγησαν σε θανάτους ενηλίκων και παιδιών», προστίθεται στη δήλωση της λιθουανικής εισαγγελίας.

Σε μια χωριστή εξέλιξη, ο κυβέρνητης της ελεγχόμενης από την Ουκρανία ανατολικής περιφέρειας του Ντονέτσκ δήλωσε ότι στο λιμάνι της Μαριούπολης, έναν από τους πρώτους στόχους της ρωσικής εισβολής, έχει πλέον διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση.
 
Πάνω από 575.000 άνθρωποι έχουν περάσει στην Πολωνία

Περίπου 575.100 άνθρωποι έχουν μπει στην Πολωνία από την Ουκρανία από την περασμένη Πέμπτη που άρχισε η ρωσική εισβολή στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η πολωνική συνοριοφυλακή. Διαβάστε περισσότερα

Νέες απειλές της Ρωσίας στη Δύση

Η Μόσχα προειδοποίησε τη Δύση κατά της περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Παράλληλα ο Ριαμπκόφ επεσήμανε ότι η Μόσχα εξακολουθεί να έχει επαφές με την Ουάσινγκτον, κυρίως μέσω των πρεσβειών, και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως οι συνομιλίες με την Ουκρανία στη Λευκορωσία μπορούν να αποφέρουν αποτελέσματα.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι στόχοι της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία θα επιτευχθούν πλήρως.

Διαψεύδει τη "βόμβα" η Κίνα
 
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πληροφορίες για συνεργασία της Κίνας με τη Ρωσία πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι "fake news."

Τέτοιες πρακτικές αποπροσανατολισμού και μετάθεσης ευθυνών είναι "απαράδεκτες", δήλωσε ο Γουάνγκ Γουενμπίν, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου.

Ανώτεροι κινέζοι αξιωματούχοι είχαν καλέσει ανώτερους ρώσους αξιωματούχους στις αρχές Φεβρουαρίου να μην εισβάλουν στην Ουκρανία πριν από την λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, έγραψε η εφημερίδα New York Times επικαλούμενη αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν και ένας ευρωπαίος αξιωματούχος επικαλούμενος μια έκθεση δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα