Ουκρανία: Με δυσπιστία αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ την αποχώριση των ρωσικών στρατευμάτων

Ουκρανία: Με δυσπιστία αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ την αποχώριση των ρωσικών στρατευμάτων

Με δυσπιστία υποδέχονται οι κυβερνήσεις της Δύσης τις νέες ρωσικές ανακοινώσεις για μερική αποχώρηση στρατευμάτων από περιοχές κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Σε νέες δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις όχι μόνο δεν υποχωρούν, αλλά έχουν αυξηθεί, και ότι τα περισσότερα στρατεύματα είναι καθ' οδόν. Τα ρωσικά κανάλια, πάντως, συνεχίζουν να δείχνουν εικόνες με βαρέα οχήματα να αποχωρούν.
Αμαξοστοιχίες με ρωσικά τανκς περνούν τη φωτισμένη γέφυρα που ενώνει την Κριμαία με τη Ρωσία πάνω από το στενό του Κερτς.

Η απόσυρση στρατευμάτων που ολοκλήρωσαν τα καθήκοντα τους συνεχίζεται από νότιες και δυτικές περιοχές, λέει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όμως οι ασκήσεις συνεχίζονται σε ολόκληρη τη ρωσική επικράτεια, καθώς και στη Λευκορωσία, όπου τα κοινά γυμνάσια συνεχίζονται με εκτοξεύσεις πυραύλων και ασκήσεις σε γη και αέρα.

Οι εικόνες της απόσυρσης δε φαίνεται να πείθουν την Ουάσιγκτον. Η πιθανότητα ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά πιθανή, είπε σε τηλεοπτικό μήνυμα τους ο Αμερικανός πρόεδρος.

Με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Ουκρανίας στο κοινοβούλιο ξεκίνησε στο Κίεβο ο εορτασμός της «Ημέρας της ενότητας».

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρέθηκε στην έπαρση της σημαίας στο αεροδρόμιο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν σύμφωνα με δυτικά δημοσιεύματα θα άρχιζε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στην κεντρική πλατεία του Κιέβου ακούστηκε ο ύμνος της Σοβιετικής Ένωσης, μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η αναμονή προκαλεί εκνευρισμό στους Ουκρανούς πολίτες
Την ίδια ώρα, η Ουκρανία δεν εφησυχάζει, ωστόσο δεν υπάρχουν ούτε και μέτρα σε ισχύ, ούτε κάτι που να προδίδει ότι επέρχεται ρωσική εισβολή.

Ωστόσο, νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ είπε ότι η Ρωσία όχι μόνο δεν αποσύρει στρατεύματα, αλλά φαίνεται να ενισχύει τις δυνάμεις της στο ανατολικό μέτωπο.

Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, καθώς τα στοιχεία αναφορικά με τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν παραταχθεί στα σύνορα αλλάζουν συνεχώς.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι περισσότεροι από 140.000 Ρώσοι στρατιώτες παραμένουν παραταγμένοι στα σύνορα.

Ουκρανία: Το MEGA στο Κίεβο – Φόβος & προβληματισμός στους δρόμους της ουκρανικής πρωτεύουσας

Ο απεσταλμένος του MEGA Γιάννης Χαραμίδης περπάτησε στους δρόμους του Κιέβου και μίλησε με πολίτες. Πολλοί είναι εκείνοι που αισθάνονται ανασφάλεια καθώς δεν έχουν επαρκή πληροφόρηση για όσα συμβαίνουν. Υπάρχουν και εκείνοι που πριν από 8 χρόνια σε μικρή ηλικία είχαν βρεθεί στα χαρακώματα και οι μνήμες της σύρραξης δεν έχουν σβήσει.
Το Κίεβο μπορεί να μη ζει σε πανικό, ο φόβος όμως είναι ένα συναίσθημα που δύσκολα αποβάλλεται.

Το MEGA περπάτησε τους δρόμους της ουκρανικής πρωτεύουσας και μίλησε με Ουκρανούς πολίτες για το πώς βιώνουν τη σημερινή κατάσταση.

«Ο κύριος προβληματισμός μου είναι ότι δεν έχω αρκετή πληροφόρηση. Αν παρακολουθήσουμε τις ειδήσεις, έχω παρατηρήσει ο ίδιος ότι μεταδίδονται αντικρουόμενες πληροφορίες. Μια από τις πηγές θα πει ότι οι Ρώσοι έχουν πάρει θέσεις και ετοιμάζονται για επίθεση και μια άλλη πηγή θα ισχυριστεί ότι επιβιβάζονται στα τρένα και φεύγουν», ανέφερε Ουκρανός πολίτης στην κάμερα του MEGA.

«Ο εφιάλτης του πολέμου δε σβήνει»
Υπάρχουν, όμως, και αυτοί που σε μικρή ηλικία βρέθηκαν στα χαρακώματα, 8 χρόνια πριν. Ο έφεδρος σήμερα, πατέρας 2 παιδιών, Ινάτι, 41 ετών έζησε την απόλυτη φρίκη.

«Ήμουν στην πρώτη γραμμή, εχθροπραξίες, ελεύθεροι σκοπευτές, βόμβες, πυροβολικό, η μάχη εξελισσόταν ανάμεσα σε δύο στρατόπεδα δεν ξέρω τι να πω άνθρωποι πέθαιναν, είδα τον ίδιο μου το φίλο να πεθαίνει δίπλα μου», είπε.

Στη δίνη της κρίσης βρίσκονται και Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην Ουκρανία. Άνθρωποι που έφτιαξαν οικογένειες και μέλλον σε έναν τόπο που συνεχώς απειλείται. Δε χάνουν όμως στιγμή την αισιοδοξία και το χαμόγελό τους.

Η ζωή μπορεί να δείχνει πως κυλά φυσιολογικά στο Κίεβο, αλλά ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που δύσκολα κρύβεται.

Τα 8 χρόνια πιέσεων έχουν σκληραγωγήσει τις ψυχές και τα πρόσωπα των Ουκρανών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα