Βέλγιο – Τίθεται σήμερα σε εφαρμογή το μίνι lockdown – Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Βέλγιο – Τίθεται σήμερα σε εφαρμογή το μίνι lockdown – Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Σε εφαρμογή τίθεται σήμερα το νέο μίνι lockdown στο Βέλγιο, όπου τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον έχουν εκτοξευθεί μέσα μόλις σε μια εβδομάδα.
Στις Βρυξέλλες, επικρατεί απογοήτευση ειδικά σε όσους επενδύουν κάθε χρόνο στις χριστουγεννιάτικες αγορές, καθώς οι περισσότερες από αυτές κλείνουν σήμερα.

Δεδομένου ότι για κάποιους αυτές οι αγορές είναι το κύριο εισόδημά τους, το οικονομικό πλήγμα είναι μεγάλο και η κυβέρνηση είπε ότι θα τους αποζημιώσει.

Μεγάλη η οργή και στον τομέα του πολιτισμού καθώς σινεμά, θέατρα και συναυλιακοί χώροι επίσης κλείνουν.

Σήμερα έχει προγραμματιστεί διαδήλωση στο κέντρο των Βρυξελλών από εκπροσώπους του πολιτιστικού χώρου, οι οποίοι διαμαρτύρονται λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να μένει ανοιχτή η εστίαση και να κλείνουν τα σινεμά.

Μάλιστα, πολλοί ιδιοκτήτες σινεμά «απείλησαν» να μετατρέψουν προσωρινά τα σινεμά τους σε καφετέριες ώστε να παραμείνουν ανοιχτοί.

Την ίδια ώρα, στο Βέλγιο συνολικά κρούσματα πέφτουν, αλλά αυτά της Όμικρον ανεβαίνουν.

Συγκεκριμένα, οι αρχές εκτιμούν ότι μέχρι την Πρωτοχρονιά τα κρούσματα της Όμικρον θα επικρατήσουν στο 90-95% των νέων μολύνσεων. Μια ημερομηνία πολύ πιο νωρίς, συγκριτικά με τις πρώτες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για επικράτηση της Όμικρον στα μέσα Ιανουαρίου.

Πολλοί εκτιμούν ότι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί ένα γενικό lockdown είναι να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

Για το θέμα θα γίνει σχετική συζήτηση στη βελγική Βουλή αμέσως μετά τις γιορτές, και αυτό συνιστά εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, δεδομένου ότι το Βέλγιο ήταν από τις πρώτες χώρες που αντιτάχθηκε σθεναρά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό συνολικά.

Ωστόσο, η πορεία της πανδημίας φαίνεται να αλλάζει την αρχική προσέγγιση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα