Τα δημόσια οικονομικά είναι σε κρίσιμη κατάσταση προειδοποιεί το Ελεγκτικό Συνέδριο της Γερμανίας

Τα δημόσια οικονομικά είναι σε κρίσιμη κατάσταση προειδοποιεί το Ελεγκτικό Συνέδριο της Γερμανίας

Τα δημόσια οικονομικά της Γερμανίας είναι σε κρίσιμη κατάσταση και η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να τα σταθεροποιήσει, τόνισε το Ελεγκτικό Συνέδριο της χώρας σήμερα σε μία προειδοποίησή του προς τα κόμματα που εργάζονται για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και τα οποία εξετάζουν μία περαιτέρω αύξηση του χρέους.

Το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα δαπανών καθώς συμφώνησαν στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις να υπάρξει από το 2023 επιστροφή στα όρια του χρέους και να αποφευχθούν οι αυξήσεις φόρων.

Πηγές με γνώση των διαβουλεύσεων των κομμάτων δήλωσαν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι οι εκπρόσωποί τους συζητούσαν την αύξηση του ομοσπονδιακού δανεισμού το επόμενο έτος για να καταστεί εφικτή μία εφάπαξ ενίσχυση με πολλά δισεκατομμύρια ευρώ του κρατικού επενδυτικού ταμείου για το κλίμα.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, όμως, προειδοποίησε κατά της δημοσιονομικής γενναιοδωρίας με έκθεσή του προς τη γερμανική Βουλή (Μπούντεσταγκ).

«Η κατάσταση είναι σοβαρή. Για να γίνουν τα δημόσια οικονομικά βιώσιμα ξανά, η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να δράσει τώρα», ανέφερε, προσθέτοντας: «Η αναμονή και η ελπίδα για καλύτερες οικονομικά εποχές δεν θα αρκούν για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας».

Οι οικονομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης, οι προβλέψεις των οποίων καθοδηγούν τη δημοσιονομική πολιτική της, αναθεώρησαν προς τα κάτω την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σε έκθεσή τους, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, προβλέπουν ανάπτυξη 2,7% για το 2021 έναντι 3,1% που προέβλεπαν τον Μάρτιο, λόγω της στενότητας στην εφοδιαστική αλυσίδα και περιορισμών της παραγωγικής δυναμικότητας της παγκόσμιας οικονομίας.

Το Βερολίνο «αντιμετωπίζει πληθώρα δημοσιονομικών προβλημάτων και προκλήσεων για τα οποία δεν έχουν βρεθεί ακόμη λύσεις», ανέφερε το Ελεγκτικό Συνέδριο, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τον αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τη γήρανση του πληθυσμού και τον κίνδυνο αυξήσεων των επιτοκίων.

Ο Επίτροπος του Συνεδρίου για την αποτελεσματικότητα της διοίκησης συνέστησε «πάγωμα των δαπανών , που απαιτεί τη χρηματοδότηση κάθε νέου μέτρου με τον αντίστοιχο τερματισμό άλλων μέτρων».

ΑΠΕ ΜΠΕ 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα