Πάπας Φραγκίσκος: Να είστε σταθεροί και ανοιχτοί προς τους συνανθρώπους σας

Πάπας Φραγκίσκος: Να είστε σταθεροί και ανοιχτοί προς τους συνανθρώπους σας

Ο πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε σήμερα, ολοκληρώνοντας την επίσκεψη-αστραπή που πραγματοποίησε στη Βουδαπέστη, μια έκκληση στους χριστιανούς να είναι ανεκτικοί και ανοιχτοί απέναντι στους άλλους, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

«Ζήτησα από τον πάπα να μην επιτρέψει να αφανιστούν οι χριστιανοί της Ουγγαρίας» ανέφερε ο Όρμπαν στη σελίδα του στο Facebook, όπου ανάρτησε και τη φωτογραφία της χειραψίας του με τον θρησκευτικό ηγέτη 1,3 δισεκ. Καθολικών. 

 Ο Όρμπαν, που αυτοπροβάλλεται ως ο βασικός προμαχώνας στην Ευρώπη ενάντια στη «μουσουλμανική εισβολή», πρόσφερε ως δώρο στον ποντίφικα το αντίγραφο μιας επιστολής του 1250 που είχε στείλει ένας Ούγγρος βασιλιάς στον τότε πάπα, ζητώντας του τη βοήθεια της Δύσης για να αντιμετωπίσει τους Τάταρους που απειλούσαν τη χριστιανική Ουγγαρία.

Στα πλάνα που μετέδωσε το επίσημο κανάλι του Βατικανού, το οποίο έκανε λόγο για «εγκάρδια» συνάντηση, διάρκειας 40 λεπτών, ο πάπας εμφανίζεται χαμογελαστός, δίπλα στον πιο συγκρατημένο Όρμπαν. Παρόντες στη συνάντηση, στο Μουσείο Καλών Τεχνών, ήταν επίσης ο πρόεδρος Γιάνος Άντερ και δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Κουρίας. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν «η προστασία του περιβάλλοντος και της οικογένειας».

Η συζήτηση διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ωστόσο ο 84χρονος Φραγκίσκος αργότερα εμφανίστηκε να απορρίπτει τις αντιμεταναστευτικές θέσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού, στην ομιλία του στη λειτουργία με την οποία ολοκληρώθηκε ένα εκκλησιαστικό συνέδριο.

«Το θρησκευτικό συναίσθημα είναι η ζωτική δύναμη αυτού του έθνους, του τόσο συνδεδεμένου με τις ρίζες του. Όμως ο σταυρός, μπηγμένος στο έδαφος, εκτός από το να μας προσκαλεί να είμαστε σταθεροί, υψώνει και εκτείνει τα χέρια τους προς όλους (…) Η ευχή μου είναι να είστε κι εσείς έτσι: σταθεροί και ανοιχτοί, ριζωμένοι και ευλαβείς», προέτρεψε τους παριστάμενους.

Ενώπιον των επισκόπων, ο πάπας έδωσε ένα παρόμοιο μήνυμα: τους κάλεσε «να είναι ανοιχτοί στη συνάντηση με τους άλλους» αντί «να περικλείονται στην άκαμπτη υπεράσπιση της λεγόμενης ταυτότητας μας».

Ο Χόρχε Μπεργκόλιο, που κατάγεται και ο ίδιος από μια οικογένεια Ιταλών μεταναστών, δεν σταμάτησε ποτέ να υπενθυμίζει στη γηραιά Ευρώπη το παρελθόν της, που οικοδομήθηκε από κύματα νεοαφιχθέντων. Χωρίς να αναφερθεί σε πολιτικούς ηγέτες ονομαστικά, καταγγέλλει συχνά τον «εθνοκυριαρχισμό».

Στη Βουδαπέστη ο πάπας συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας, της μεγαλύτερης στην κεντρική Ευρώπη, που αριθμεί περίπου 100.000 μέλη. Με την ευκαιρία αυτή, αναφέρθηκε και πάλι «στην απειλή του αντισημιτισμού που εξακολουθεί να κυκλοφορεί στην Ευρώπη και αλλού», εκτιμώντας ότι πρόκειται «για ένα φιτίλι που πρέπει να το σβήσουμε». «Ο καλύτερος τρόπος για να τον αφοπλίσουμε είναι να εργαστούμε από κοινού με εποικοδομητικό τρόπο, να προωθήσουμε την αδελφοσύνη», πρόσθεσε.

Το 34ο διεθνές ταξίδι του πάπα Φραγκίσκου έγινε περίπου δύο μήνες αφότου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο παχύ έντερο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους εκπροσώπους των θρησκευτικών κοινοτήτων παρέμεινε καθιστός και ζήτησε συγγνώμη για αυτό: «Δεν είμαι πια 15 χρονών», αστειεύτηκε.

Ο ποντίφικας αναχώρησε αμέσως μετά για τη Σλοβακία, για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με επιζώντες του Ολοκαυτώματος και μέλη της κοινότητας Ρομά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα