Μαύρος μύκητας στην Ινδία: Δεκάδες χιλιάδες τα κρούσματα – Πάνω από 4.000 οι νεκροί

Μαύρος μύκητας στην Ινδία: Δεκάδες χιλιάδες τα κρούσματα – Πάνω από 4.000 οι νεκροί

Περισσότερα από 45.000 κρούσματα μαύρου μύκητα, μιας μυκητιασικής λοίμωξης, θανατηφόρας κατά 50% έχει καταγράψει τους τελευταίους δύο μήνες η Ινδία, ενώ περισσότεροι από 4.200 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη σπάνια αυτή νόσο, τη μουκορμύκωση.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μπαράτι Πράβιν Παουάρ η ασθένεια αυτή εξαπλώνεται μεταξύ όσων κόλλησαν κορονοϊό, μετά την ανάρρωσή τους, όπως ανέφερε στο κοινοβούλιο της χώρας.

Μάλιστα, αυτή η πολύ επιθετική λοίμωξη ανάγκασε τους χειρουργούς να προχωρήσουν στην αφαίρεση των ματιών, της μύτης και της γνάθου ορισμένων ασθενών για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η μόλυνση να φθάσει στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το κρατίδιο Μαχαράστρα (δυτικά) είναι το πλέον πληγέν με 9.348 κρούσματα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η Ινδία κατέγραφε μόλις 20 κρούσματα «μαύρου μύκητα» τον χρόνο πριν από την πανδημία Covid-19, με την ασθένεια αυτή να πλήττει κυρίως τους ανθρώπους με ανοσοανεπάρκεια, με ποσοστό σακχάρου στο αίμα πολύ υψηλό, που νοσούσαν από AIDS ή είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων.

Οι ειδικοί απέδωσαν τη θεαματική αυτή άνοδο των κρουσμάτων της συγκεκριμένης νόσου στην υπερβολική χρήση στεροϊδών για τη φροντίδα των ασθενών με Covid-19.