Oι Ισραηλινοί σφυροκόπησαν το βράδυ τη Λωρίδα της Γάζας. Δεκάδες οι νεκροί και οι τραυματίες

Oι Ισραηλινοί σφυροκόπησαν το βράδυ τη Λωρίδα της Γάζας. Δεκάδες οι νεκροί και οι τραυματίες

Με μπαράζ βομβαρδισμών από αεροπλάνα F-16, κανόνια και πολεμικά πλοία οι Ισραηλινοί σφυροκόπησαν το βράδυ τη Λωρίδα της Γάζας. Οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους εκτόξευσαν περίπου 200 ρουκέτες εναντίον του νοτίου Ισραήλ.
Εκατοντάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μέσα στη νύχτα, υπό βομβαρδισμό, και με το φόβο μιας μεγάλης χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ, ειδικά μετά την ανακοίνωση εκπροσώπου του Ισραηλινού στρατού για επιχειρήσεις, κάτι που διέψευσε αργότερα άλλος αξιωματούχος κάνοντας λόγο για λάθος στη μετάφραση.

Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων ξεπέρασε τους 110, ανάμεσά τους 31 παιδιά. Το βράδυ ξεκληρίστηκε ακόμα μια παλαιστινιακή οικογένεια, σκοτώθηκαν ο πατέρας και τρία παιδιά. 8 είναι οι νεκροί στο Ισραήλ και δεκάδες οι τραυματίες.

Η Χαμάς δηλώνει έτοιμη για περαιτέρω κλιμάκωση ενώ έδωσε στη δημοσιότητα αυτό το προπαγανδιστικό βίντεο με την ετοιμασία και εκτόξευση ρουκετών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπλόκαραν μια δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ χθες και αξίωσαν να μεταφερθεί για την προσεχή Κυριακή, δίνοντας μεγαλύτερα περιθώρια στη διπλωματία αλλά και στην αιματοχυσία. Ο Αμερικανός πρόεδρος έδειξε κατανόηση για τη δράση του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα στις πόλεις του Ισραήλ με μικτό πληθυσμό, από τη Λοντ μέχρι τη Χάιφα, η κατάσταση παραμένει εκρηκτική με οδομαχίες μεταξύ Αράβων και Εβραίων, εμπρησμούς και απόπειρες λιντσαρίσματος.

1.000 ισραηλινές βόμβες σε μια νύχτα

Πάνω από 1.000 βλήματα (οβίδες και πυραύλους) έριξε ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα χθες το βράδυ.

Δέκα ώρες μετά την αυτοδιάψευση των Ισραηλινών, παραμένει η ασάφεια για την κατάσταση στη βόρεια Γάζα. Οι Ισραηλινοί τώρα κάνουν λόγο για μια πολύπλοκη επιχείρηση που περιλάμβανε την καταστροφή τούνελ της Χαμάς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τουλάχιστον μια επίλεκτη μονάδα κομάντο μπήκε στη βόρεια Γάζα.

Όμως αυτό είναι τελείως διαφορετικό από μια μεγάλης κλίμακας χερσαία επιχείρηση που ανήγγειλαν χθες το βράδυ και θα άνοιγε νέο αιματηρό κεφάλαιο, με μάχες από γειτονιά σε γειτονιά και από σπίτι σε σπίτι και βέβαια με μεγαλύτερες απώλειες.

Πάντως, ισραηλινή πηγή δήλωσε ότι παραμένει υπό εξέταση μια χερσαία επιχείρηση και ότι απέχει λίγες ημέρες η υλοποίησή της. Μια δήλωση που απευθύνεται όχι μόνο στη Χαμάς, αλλά στη διεθνή κοινότητα που πιέζει για κατάπαυση του πυρός και για χώρο στη διπλωματία.

Προς το παρόν, μεσολαβητικές πρωτοβουλίες όπως της Αιγύπτου, έχουν πέσει στο κενό. Ένα είναι βέβαιο, ότι εν μέσω πολιτικού αδιεξόδου στο Ισραήλ, ο Νετανιάχου έχει ισχυροποιήσει τη θέση του και βρίσκει εταίρους για να παραμείνει πρωθυπουργός σε μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα