Ρωσία: Το 75% των θανάτων των ανδρών σχετίζεται με το αλκοόλ

Ρωσία: Το 75% των θανάτων των ανδρών σχετίζεται με το αλκοόλ

Περίπου το 75% των θανάτων των ανδρών στη Ρωσία σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ.

Οι θάνατοι που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ στη Ρωσία εμφανίζουν υψηλά νούμερα και δε στους άνδρες.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Υγείας Μιχαήλ Μουράσκα, έως το 75% των θανάτων των ανδρών στη Ρωσία σχετίζεται σε κάποιο συγκεκριμένο βαθμό με την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

«Η συμβολή της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών στους άνδρες, στη θνησιμότητά τους φτάνει έως το 75%», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης.

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «στις καρδιομυοπάθειες που παρατηρούνται και στον γυναικείο πληθυσμό, η συμβολή του αλκοόλ μπορεί να φτάνει στο 70% και πλέον».

Το αλκοόλ γερνάει τον εγκέφαλο

Οι άνθρωποι που καπνίζουν και πίνουν αλκοόλ καθημερινά έχουν πιο γερασμένο εγκέφαλο, σε σχέση με όσους καπνίζουν και πίνουν λιγότερο ή καθόλου, σύμφωνα με μία αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένες συνήθειες, όπως η συχνή κατανάλωση αλκοόλ και το πολύ κάπνισμα, επιδρούν αρνητικά σε μερικές εγκεφαλικές περιοχές, όμως έως τώρα ήταν ασαφές κατά πόσο επηρεάζεται η ηλικία του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Άρθουρ Τόγκα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», συνδύασαν μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης και μαγνητική τομογραφία για να μελετήσουν 17.308 άτομα ηλικίας 45 έως 81 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι οι καθημερινοί καπνιστές είχαν κατά μέσο όρο μεγαλύτερη βιολογική ηλικία εγκεφάλου. Για κάθε χρόνο που κάποιος κάπνιζε ένα πακέτο την ημέρα, η ηλικία του εγκεφάλου του αύξανε κατά 0,03 χρόνια.

Αντίστοιχα, για κάθε έξτρα χρόνο με καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ, η ηλικία του εγκεφάλου ήταν μεγαλύτερη κατά 0,02 χρόνια. Με άλλα λόγια, το κάπνισμα γερνάει τον εγκέφαλο περισσότερο από ό,τι το αλκοόλ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα