Καλίν: Παραμένει στο τραπέζι η θετική ατζέντα Τουρκίας - ΕΕ

Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να κατανοήσουν τη στρατηγική σημασία των σχέσεων του μπλοκ (των χωρών) με την Τουρκία και δεν πρέπει να επιτρέψουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα εμπόδιζε τους δεσμούς, δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν.

Ηέμφαση ότι μια θετική ατζέντα μεταξύ Τουρκίας- ΕΕ παραμένει στο τραπέζι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ήταν σημαντική, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας σχετικά με τα συμπεράσματα μιας διήμερης συνόδου κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

"Θα είναι προς το συμφέρον όλων να επικεντρωθούν στη θετική ατζέντα και από τις δύο πλευρές", υπογράμμισε ο Καλίν.

Προτρέποντας το μπλοκ (σ.σ των χωρών) να εγκαταλείψει την άδικη στάση εναντίον Τουρκοκυπρίων, είπε: «Προκειμένου να παραχθεί μια δίκαιη και διαρκής λύση στο Κυπριακό, οι πραγματικότητες στο νησί δεν πρέπει να αγνοούνται». Ο Καλίν επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας, λέγοντας ότι η χώρα θα συνεχίσει να είναι «εποικοδομητική» για την επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή και θα συνεχίσει να προστατεύει τα νομικά δικαιώματα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ). Κάλεσε επίσης την Αθήνα να συμφωνήσει στη διεξαγωγή περιφερειακού συνεδρίου για την συνεχιζόμενη διαμάχη σχετικά με τα δικαιώματα γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη για άνευ όρων διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. "Η Τουρκία και οι χώρες της ΕΕ πρέπει να ενεργήσουν με κοινή ατζέντα για την ανάπτυξη μιας πραγματικής εταιρικής σχέσης, για την επίλυση ζητημάτων στο πλαίσιο ενός διαλόγου που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη, δίνοντας νέα ώθηση στις σχέσεις". Ο Καλίν κάλεσε το μπλοκ να λάβει απτά μέτρα σύμφωνα με τις προσδοκίες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της τελωνειακής ένωσης, της συμφωνίας για το μεταναστευτικό το 2016 και της απελευθέρωσης θεώρησης της βίζα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα