Ο Μακρόν αποθεώνει τον Μαραντόνα για το θρίαμβο κόντρα στη θατσερική Αγγλία το 1986

Ο Μακρόν αποθεώνει τον Μαραντόνα για το θρίαμβο κόντρα στη θατσερική Αγγλία το 1986

Εγκωμιαστικά σχόλια για τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα έκανε ο Εμανουέλ Μακρόν, για το επικών διαστάσεων ματς που είχε κάνει ο μάγος της μπάλας με την εθνική Αργεντινής στην ιστορική νίκη επί της θατσερικής Αγγλίας στο Μουντιάλ του 1986.

Η νίκη αυτή ήρθε σαν «εκδίκηση» για τον ταπεινωμένο αργεντίνικο λαό ο οποίος τέσσερα μόλις χρόνια πριν είχε ηττηθεί από την Αγγλία της Θάτσερ στον πόλεμο των Νησιών Φόκλαντ.  

Ο Mακρόν ήταν μόλις οκτώ ετών όταν έγινε το παιχνίδι, αλλά ο ενθουσιασμός και τα αποθεωτικά σχόλια για τον Μαραντόνα δεν κρύβονται, καθώς γίνεται και σχολιασμός του αγώνα!

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία εκθειάζει τον Αργεντίνο ποδοσφαιριστή επειδή νίκησε «την Αγγλία της Μάργκαρετ Θάτσερ» με το περίφημο «Χέρι του Θεού» στο Μουντιάλ του ’86. 

Ο Μάκρον χαιρέτισε τη νίκη του Μαραντόνα κάνοντας λόγι για τον «πιο γεωπολιτικό αγώνα στην ιστορία του ποδοσφαίρου»

Η Αργεντινή νίκησε την Αγγλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 τέσσερα χρόνια μετά τον πόλεμο των Φώκλαντ που βρήκε ηττημένη τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Το προεδρικό κείμενο των 600 λέξεων αναφέρει ότι ο Μαραντόνα «έπρεπε να γράψει την ιστορία μιας χώρας που έχει πληγεί από δικτατορία και στρατιωτική ήττα».

«Πάνω από 50 μέτρα, σε μια συναρπαστική κούρσα, πέρασε τη μισή ομάδα της Αγγλίας, ντρίμπλαρε τον τερματοφύλακα Σίλτον πριν βάλει τη μπάλα στα δίχτυα και τους Albiceleste στους τέσσερις του Παγκόσμιου Κυπέλλου».

«Στον ίδιο αγώνα, θεός και διάβολος, σημείωσε τα δύο πιο διάσημα γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Υπήρχε ένας Βασιλιάς Πέλε, τώρα υπάρχει ένας Θεός Ντιέγκο». 

Ο γάλλος πρόεδρος χαρακτηρίζει επίσης τον Μαραντόνα «όχι τόσο ως αθλητή, περισσότερο ως καλλιτέχνη, που ενσαρκώνει τη μαγεία του παιχνιδιού». Ο Μακρόν ολοκληρώνει τον επικήδειό του με τις λέξεις «Diego queda» - «ο Ντιέγκο παραμένει».

Δείτε το βίντεο με το γκολ εναντίον της Αγγλίας που έχει χαρακτηριστεί από πολλούς το γκολ του αιώνα:

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα