Άλμπερτ Μπουρλά: Το εμβόλιο της Pfizer αμέσως μετά την έγκριση θα βγει στην αγορά

Άλμπερτ Μπουρλά: Το εμβόλιο της Pfizer αμέσως μετά την έγκριση θα βγει στην αγορά

Μέσα σε λίγες ώρες θα μπορεί να ξεκινήσει η διανομή του εμβολίου της Pfizer από τη στιγμή που θα εγκριθεί, ανέφερε ο επικεφαλής του φαρμακευτικού κολοσσού, Άλμπερτ Μπουρλά, σε συνέντευξή του στο Sky news. Μάλιστα ο κ. Μπουρλά αποκάλυψε ότι έχουν ήδη παραχθεί περισσότερες από 20 εκατ. δόσεις του εμβολίου.

Ο επικεφαλής της Pfizer δήλωσε ότι η εταιρεία του θα υποβάλει αίτηση για άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο «πολύ, πολύ σύντομα - μέσα στις επόμενες δύο μέρες» και θα ξεκινήσει άμεσα να στέλνει τις πρώτες από τις 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που έχουν ήδη παραχθεί.

Ανέφερε ακόμη πως οι δόσεις θα αποσταλούν στις χώρες μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές ρυθμιστικές αρχές, αυξάνοντας την πιθανότητα «για ρύθμιση της κατάστασης», τονίζοντας πως ο κόσμος θα πρέπει να είναι «υπομονετικός», καθώς αναμένεται η ζήτηση να ξεπεράσει την προσφορά.

«Υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ», σημείωσε ο επικεφαλής της Pfizer και θεωρεί ότι στο δεύτερο μισό του 2021 η κατάσταση για όλους μας θα είναι εντελώς διαφορετική.

Ο Άλμπερτ Μπουρλά αναφέρθηκε και στην ολοκλήρωση της μελέτης της «Φάσης 3» σχετικά με το εμβόλιο COVID-19, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία BioNTech, η οποίο έδειξε ότι το εμβόλιο είναι 95% αποτελεσματικό. Την εξέλιξη αυτή, ο επικεφαλής της Pfizer, την περιέγραψε ως «θεαματική» και «μια υπέροχη στιγμή για την επιστήμη αλλά, το πιο σημαντικό, για την ανθρωπότητα».

Επίσης τόνισε πως η ημέρα που του είπαν για την επιτυχία του εμβολίου ήταν «η πιο λαμπρή μέρα της ζωής μου». Η Pfizer έχει ήδη παράγει περισσότερες από 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, με τον αριθμός αυτό να φτάνει τα 50 εκατομμύρια έως το τέλος του έτους. Ο προγραμματισμός είναι να παραχθούν 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις μέσα στο 2021, αποκάλυψε ο κ. Μπουρλά.


Εμβόλιο: Στο 95% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Biontech και Pfizer - Υψηλότερη η αποτελεσματικότητα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας

Το 95% φθάνει η αποτελεσματικότητα του εμβολίου που αναπτύσσει η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας Biontech σε συνεργασία με την φαρμακοβιομηχανία Pfizer, ενώ προφυλάσσει ιδιαίτερα τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα οι δύο εταιρίες, επισημαίνοντας ότι αναμένουν «εντός των ημερών» την έγκριση της αμερικανικής ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Οι δύο εταιρίες είχαν αρχικά ανακοινώσει αποτελεσματικότητα «άνω του 90%», ενώ οι μόνες σοβαρές παρενέργειες αφορούσαν το 2% των ανθρώπων που συμμετέχουν στην έρευνα και ανέφεραν κόπωση και πονοκέφαλο. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ανέφεραν μάλιστα σπανιότερα και πιο περιορισμένες παρενέργειες από ό,τι τα νεαρότερα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των Biontech και Pfizer.

Την ίδια ώρα στην Γερμανία συνεχίζεται η αντιπαράθεση σχετικά με το εμβόλιο και τον κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών. Σε συνέντευξή του στην «Neue Osnabruecker Zeitung» ο Κλάους Τσίτουτσεκ, Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Πάουλ Έλριχ», το οποίο είναι υπεύθυνο για την αδειοδότηση των εμβολίων, τονίζει σήμερα ότι οι αντίπαλοι του εμβολίου για τον κορονοϊό αποτελούν απειλή για την κοινωνία. «Οι προειδοποιήσεις περί γενετικών βλαβών είναι απολύτως λανθασμένες και προκαλούν αβάσιμους φόβους», επισημαίνει, αναφερόμενος στους ισχυρισμούς ότι τα νέα εμβόλια mRNA θα μπορούσαν να αλλάξουν το γενετικό υλικό του ανθρώπου. «Όλα αυτά δεν αντιστοιχούν στην τρέχουσα κατάσταση επιστημονικής γνώσης», τονίζει και προσθέτει ότι υπάρχει ήδη εμπειρία με εμβόλια γονιδίων, από κλινικές έρευνες σε ανθρώπους, π.χ. για την αντιμετώπιση όγκων, τα οποία δεν είχαν ανησυχητικές παρενέργειες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα