Ο Ερντογάν έκανε δεκτή την παραίτηση του γαμπρού του από τη θέση του υπουργού Οικονομικών

Ο Ερντογάν έκανε δεκτή την παραίτηση του γαμπρού του από τη θέση του υπουργού Οικονομικών

Δεκτή έγινε πριν από λίγο η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϋράκ, από τον πεθερό του και πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν.

«Έγινε δεκτή από τον πρόεδρό μας η απαλλαγή των καθηκόντων του Μπεράτ Αλμπαϋράκ από το υπουργείο Οικονομικών εκ μέρους του προέδρου μας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Τα σενάρια μετά την παραίτηση Αλμπαϋράκ

Τα σενάρια για τον επόμενο υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας, μετά και την  επιβεβαίωση της παραίτησης του Μπεράτ Αλμπαϋράκ από το τιμόνι της οικονομίας της χώρας έχουν αρχίσει ήδη να δίνουν και να παίρνουν.

1.      Το πρώτο σενάριο αναφέρει ότι ο Μπιναλί Γιλντιρίμ θα διοριστεί αντιπρόεδρος και υπεύθυνος για την οικονομία. Οι φήμες ότι ο Μπεράτ Αλμπαϋράκ θα αποχωρήσει εντελώς από την πολιτική αυξάνονται, ωστόσο κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί ο Αλμπαϋράκ να αναλάβει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο το χαρτοφυλάκιο της οικονομίας.

2.      Το δεύτερο σενάριο κάνει λόγο για την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από έναν άλλο πρώην υπουργό, τον Νουρετίν Τζανικλί, τον οποίο φέρεται ήδη να συνάντησε σήμερα κιόλας ο Τούρκος πρόεδρος.

3.      Επίσης, αυτό που κυκλοφορεί έντονα είναι ότι ο ανασχηματισμός δεν θα περιοριστεί μόνο στην αλλαγή Αλμπαϋράκ, αλλά θα αφορά και άλλα υπουργεία, κάποια από τα οποία θα μοιραστούν στα δύο. Στο παρασκήνιο στελέχη του ΑΚΡ λένε ότι είναι απαραίτητος ένας ευρύς ανασχηματισμός. Ωστόσο μπορεί να είναι και ευχή. Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση στο οικονομικό επιτελείο της Τουρκίας και αυτό γίνεται αντιληπτό από την πτώση της αξίας του δολαρίου έναντι της λίρας.

4.      Τέλος, ερώτημα είναι τί θα γίνει με τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, και μεγάλο εσωτερικό αντίπαλο του Μπεράτ Αλμπαϋράκ στο κόμμα. Κάποιες φήμες τον έφεραν να απειλεί ακόμη πως αν δεν απομακρυνόταν ο Αλμπαϋράκ, τότε ο ίδιος θα προσχωρούσε στο κόμμα DEVA του Αλί Μπαμπατζάν.

Η χώρα χρεωκόπησε, σύμφωνα με την αντιπολίτευση

Η τουρκική αντιπολίτευση κάνει λόγο πάντως από τα πρωί για έναν ευρύ ανασχηματισμό που έρχεται στην Τουρκία, χωρίς να αποκλείει ακόμη και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, τον οποίο επίσης απέπεμψε ο Τούρκος πρόεδρος, και ίδρυσε έπειτα δικό του κόμμα, ο Αλί Μπαμπατζάν, δηλώνουν ότι η χώρα έχει ουσιαστικά χρεωκοπήσει και ότι… ο βασιλιάς (σ.σ. Ερντογάν) δεν σώζεται ούτε δίνοντας τη βασίλισσα (σ.σ. τον υπ. Οικονομικών), όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Χθες το βράδυ στην πραγματικότητα δεν έγινε μία ανακοίνωση παραίτησης, αλλά μία ανακοίνωση χρεωκοπίας της χώρας. Στην πραγματικότητα χθες το βράδυ το προεδρικό σύστημα ανακοίνωσε την χρεωκοπία του διά των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλί Μπαμπατζάν.

ethnos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα